Faktaboks

Wilhelm Dilthey
Uttale
dˈilthey
Født
19. november 1833, Biebrich
Død
1. oktober 1911, Seis am Schlern
Dilthey ca. 1910
Dilthey ca. 1910

Wilhelm Dilthey var en tysk filosof og idéhistoriker. Han regnes som en av forgrunnsfigurene i etableringen av hermeneutikk og fenomenologi rundt 1900, ikke minst ved å ha påvirket Husserl og Heidegger. Dilthey arbeidet som professor i Basel, Kiel, Breslau og Berlin. Hovedverker er Einleitung in die Geisteswissenschaften (1883) og Der Aufbau der geschichtlichen Welt in den Geisteswissenschaften (1910).

Under sine studier hos blant andre Ranke, ble Dilthey tidlig formet av den tyske historiske skolens bærende idé om at erfaringen er grunnlaget for erkjennelse, en oppfatning som stammer fra Hegel. Han tok også med seg ambisjonen om å forstå åndens historie. Men Dilthey gikk også utover historismens grenser ved å søke allmenne trekk i historien, samt ved å etablere et filosofisk grunnlag for åndsvitenskapene.

I likhet med Croce og Bergson på omtrent samme tid, tok Dilthey til motmæle overfor vitenskapsteoretiske retninger som positivisme og naturalisme. Han gikk ut mot nykantianismens dominerende tanke om at naturvitenskapene kunne gi en allmenn modell for erkjennelse. Han hevdet at det snarere er historiens erfaringer som gir oss våre erkjennelseskategorier. Dilthey kan slik avgrenses både fra både historismens relativiseringer og fra nykantianismens naturalisme.

Dilthey fremhever åndsvitenskapenes selvstendighet overfor naturvitenskapene. De førstnevnte er rettet inn mot forståelse (Verstehen) og lar fenomener inngå i større kontekster og helheter, mens de sistnevnte forsøker å forklare (Erklären) fenomener ved å dele opp slike mer komplekse sammenhenger. Åndsvitenskapene har på denne måten et annet metodologisk grunnlag enn naturvitenskapene, noe som skaper en vesentlig forskjell mellom de to vitenskapelige virksomhetene.

På bakgrunn av slike skillelinjer, ble det også viktig for Dilthey å gi skissen til en psykologi som ikke var hemmet av naturvitenskapelig metode, men som kunne fortolke bevisstheten. Dette førte ham i retning av en livsfilosofi.

Verker

  • Gesammelte Schriften, red. Bernhard Groethuysen et al.Göttingen 1914-2006.

Norske oversettelser

  • Avgrensning av åndsvitenskapene, overs. Torgeir Skorgen. I Hermeneutisk lesebok, red. Sissel Lægreid og Torgeir Skorgen. Oslo 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bambach, Charles R. Heidegger, Dilthey, and the Crisis of Historicism. Ithaca 1995.
  • Jung, Matthias. Dilthey zur Einführung. Hamburg 1996.
  • Makkreel, Rudolf A. Dilthey: Philosopher of the Human Studies. Princeton 1992.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg