Wendelstein 7-X, eksperimentell fusjonsreaktor, utformet som en stellarator. Reaktoren inngår i et forskningsprogram som skal undersøke om denne type reaktor kan være egnet for bruk i et fremtidig kraftverk basert på fusjonsenergi.  

Reaktoren er utviklet ved Max-Planck-instituttet for plasmafysikk (Max-Planck-Institut für Plasmaphysik (IPP)) i Greifswald, Tyskland, og ble fullført i oktober 2015. Konstruksjonen har en toroid utforming. I superledende spoler blir magnetiske felter indusert. Et plasma, som er nødvendig forutsetning for at fusjon kan finne sted, blir holdt innesluttet i et kammer av dette feltet og hindrer det fra å komme i kontakt med reaktorveggene. Wendelstein 7-X er utformet som en stellarator og skiller seg på den måten fra fusjonsreaktoren som bygges i Frankrike i regi av forskningsprosjektet ITER. Denne er er basert på en tokamak-konstruksjon.

I første omgang vil en eksperimentere med et plasma basert på helium som er enklere å håndtere enn hydrogen. Helium skal føres inn i et vakuumkammer og varmes opp med mikrobølger. Målet er at det plasmaet som da dannes får en temperatur opp mot 100 millioner grader kelvin og kan holdes innesperret i opptil 30 minutter, samtidig som energi tappes ut fra kammeret.

Flere land deltar i prosjektet sammen med EU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.