Wendelstein 7-X

Wendelstein 7-X er en eksperimentell fusjonsreaktor, utformet som en stellarator. Reaktoren inngår i et forskningsprogram som skal undersøke om denne typen reaktor kan være egnet for bruk i et fremtidig kraftverk basert på fusjonsenergi.

Reaktoren er utviklet ved Max-Planck-instituttet for plasmafysikk (Max-Planck-Institut für Plasmaphysik (IPP)) i Greifswald, Tyskland. Den ble fullført i oktober 2015. Konstruksjonen har en toroid utforming. I superledende spoler blir magnetiske felter indusert. Et plasma, som er nødvendig forutsetning for fusjon, blir holdt innesluttet i et kammer av dette feltet og hindrer det fra å komme i kontakt med reaktorveggene.

Wendelstein 7-X er utformet som en stellarator. Den skiller seg dermed fra fusjonsreaktoren som bygges i Frankrike i regi av forskningsprosjektet ITER, og som er basert på en tokamak-konstruksjon.

I første omgang er planen å eksperimentere med et plasma basert på helium, som er enklere å håndtere enn hydrogen. Helium skal føres inn i et vakuumkammer og varmes opp med mikrobølger. Målet er at det plasmaet som da dannes, får en temperatur opp mot 100 megakelvin (MK). Ved å holde dette innesperret i opptil 30 minutter, skal en demonstrere at en kontinuerlig uttapping av energi fra fusjon er mulig.

Organisasjoner fra flere land deltar i prosjektet sammen med EU. Tyskland er prosjektets viktigste bidragsyter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg