Wendelstein 7-X, eksperimentell fusjonsreaktor, utformet som en stellarator. Reaktoren inngår i et forskningsprogram som skal undersøke om denne type reaktor kan være egnet for bruk i et fremtidig kraftverk basert på fusjonsenergi.  

Reaktoren er utviklet ved Max-Planck-instituttet for plasmafysikk (Max-Planck-Institut für Plasmaphysik (IPP)) i Greifswald, Tyskland, og ble fullført i oktober 2015. Konstruksjonen har en toroid utforming. I superledende spoler blir magnetiske felter indusert. Et plasma, som er nødvendig forutsetning for at fusjon kan finne sted, blir holdt innesluttet i et kammer av dette feltet og hindrer det fra å komme i kontakt med reaktorveggene. Wendelstein 7-X er utformet som en stellarator og skiller seg på den måten fra fusjonsreaktoren som bygges i Frankrike i regi av forskningsprosjektet ITER. Denne er er basert på en tokamak-konstruksjon.

I første omgang vil en eksperimentere med et plasma basert på helium som er enklere å håndtere enn hydrogen. Helium skal føres inn i et vakuumkammer og varmes opp med mikrobølger. Målet er at det plasmaet som da dannes får en temperatur opp mot 100 millioner grader kelvin og kan holdes innesperret i opptil 30 minutter, samtidig som energi tappes ut fra kammeret.

Flere land deltar i prosjektet sammen med EU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.