Skisse av en tokamak.
Av .

En tokamak er et kammer som brukes til å sperre inn plasma med svært høy temperatur ved å benytte magnetiske felt. Tokamaker blir ansett som sentrale komponenter i målsetningen om å til slutt kunne realisere en kontrollerbar fusjonsreaktor.

Beskrivelse

Tokamak er en russisk forkortet betegnelse for toroidalt magnetkammer. Det fungerer i praksis som en fusjonsreaktor, først utviklet ved I. V. Kurtsjatov-instituttet for atomenergi i Moskva. Siden 1969 er tokamaker ansett som den mest lovende typen av fusjonsreaktorer.

Selve tokamaken består av et torusformet vakuumkammer hvor plasmaet holdes innesperret ved et vridd, toroidalt magnetfelt. Det karakteristiske vridde tokamakfeltet er en resultant av to felter, et rent toroidalfelt som skyldes strøm i viklinger omkring torusen, og et poloidalfelt som løper i sirkler i et snitt gjennom torusen og som oppstår når det induseres strøm i plasmaet i torusen. Denne utformingen synes hittil å være den mest vellykkede for plasmainnesperring. Den er benyttet i alle de store forsøksreaktorene som er bygd i 1970-, 1980- og 1990-årene.

Resultatene av forsøk med tokamaker er lovende, men har hittil ikke gitt grunnlag for med sikkerhet å kunne si at problemene med å bygge fusjonsreaktorer er løst. Det internasjonale forskningsprosjektet ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), står for bygging av en stor tokamak i Cadarache, Frankrike. Eksperimenter i ITER er ventet å starte i 2025.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg