Faktaboks

Offisielt navn
Wdm. Schioldborg
Også kjent som

Waldemar Schioldborg Sæbe- og Parfyme-Forretning

Waldemar Schioldborg

Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1868
Waldemar Schioldborg Sæbe- & Parfumeri-Forretning i Nedre Slottsgate 17 i 1894.

Wdm. Schioldborg var et norsk firma, med navn etter grunnleggeren Waldemar Schioldborg. Schioldborg etablerte i 1868 en forretning med produksjon og salg av såper, parfymer og «vidundermidler». Han er mest kjent for produktet Dr. Greves barnesåpe.

Historie

I 1868 overtok Waldemar Schioldborg såpe- og parfymeforretningen til Horatio Hjorth, etablert i Karl Johans gate i Oslo året før. Schioldborg var kjemiker og laget sine egne parfymer, deriblant Esprit de Waldemar. Schioldborgs firma Wdm. Schioldborg produserte også toalettsåpe, barberkrem, hårvann, pudder og kremer. I tillegg ble det importert forskjellige produkter fra Tyskland, Frankrike og England.

I 1880 averterte han for Schioldborg's Transparente-Carbolsæbe, laget av karbolsyre, et produkt av steinkulltjære. Såpen ble omtalt som et «vidundermiddel» som skulle virke mot gikt, skabb, eksem, flass, fregner, smittsomme sykdommer og mer. På sykehusene ble den brukt ved antiseptisk sårbehandling.

Wdm. Schioldborgs forretning, 1898
Interiør fra Waldemar Schioldborgs forretning omkring 1898.

Dr. Greves barnesåpe

Reklame for Dr. Greve's Barne-Sæbe, produsert av Wdm. Schioldborg.

Firmaet var mest kjent for sitt samarbeid med den norske legen Mathias Greve, som var direktør ved Rikshospitalet. Han var en kjent personlighet og lege, som i aviser og magasiner ble omtalt kun som Dr. Greve.

Omkring 1907 lanserte Waldemar Schioldborg Dr. Greve's Barnesæbe, tidligere markedsført som Honningsæbe. Såpen ble omtalt som fri fra alkalier og bestående av 10 prosent lanolin, slik at den også virket som hudkrem.

Med årene ble Dr. Greve et av Norges mest kjente varemerker. I 1971 overtok Lilleborg produksjonen av såpen og varemerket, som nå inngår i Orklas portefølje.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg