lanolin

Lanolin har flere bruksområder, blant annet i såpe, kremer, understellsbehandling av biler og medinsk salve. Bildet viser en salvekrukke fra 1942.
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Ulltøy kan tilsettes lanolin for å gjøre det mer vanntett. Dette kalles ullkur.

Bildet viser bleiebukser som legges i et vannbad med lanolin. Bleiebuksene er et sperrelag som brukes mellom en tøybleie og øvrig påkledning, og de må være vanntette.

Artikkelstart

Lanolin er et fettstoff som finnes i saueull. Lanolin skilles ut av talgkjertler i huden til sauen og legger seg som en beskyttende hinne rundt ullhårene. Mengden varierer fra sauerase til sauerase.

Faktaboks

Uttale
lanolˈin
Etymologi
av latin lana, ‘ull’, og oleum, ‘olje’
Også kjent som
adeps lanaeullfett

Ull er i seg selv ikke et allergen. Det betyr at ingen er allergiske mot ull. Lanolin, derimot, er noen allergiske mot.

Lanolin er verdifullt og kan brukes i mange ulike produkter. De viktigste anvendelsene er kosmetikk (såpe og kremer) og understellsbehandling av biler. Lanolin brukes blandet med vann som salve eller salvegrunnlag i medisinske og kosmetiske preparater.

I garn

En del av lanolinen vaskes ut av ullen før karding. Det finnes spinnerier som spinner «uvasket ull», men det betyr ikke at ulla ikke er vasket, men at den er vasket mindre enn annen ull. Helt uvasket ull setter fast på maskiner og gjør arbeidet vanskelig. Lanolin kan også tilsettes igjen etter spinning, både på spinneri og hjemme. Det siste kalles «ullkur», men er ikke like varig som den lanolinen som ikke er vasket ut og fulgte ulla fra den var på sauen.

Ullgarn med mye lanolin omtales som lanolingarn. Mye lanolin gjør at garnet ikke tar til seg fuktighet like fort som annet garn, og dermed også har god motstand mot flekker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson (2017): Strikk med norsk ull. Haugesund: Vormedal Forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg