Faktaboks

Walter Baade
Wilhelm Heinrich Walter Baade
Uttale
bˈa:-
Født
24. mars 1893, Schröttinghausen, Tyskland
Død
25. juni 1960, Göttingen, Tyskland
Walter Baade
/Mt. Wilson Observatory.

Walter Baade var en tysk-amerikansk astronom som hadde galakser som viktigste arbeidsområde. Baade startet sin karriere som astronom ved observatoriet i Hamburg, Tyskland i 1918–1931, mens mesteparten av karrieren ble tilbragt ved Mount Wilson-observatoriet og Palomar-observatoriet i USA i 1931–1958. Han var professor i Göttingen, Tyskland fra 1959.

I 1944 oppdaget Baade at stjerner i galakser lot seg dele inn i to ulike populasjoner etter alder og kjemisk sammensetning, som førte til innføringen av begrepet populasjonstype.

Baade viste i 1952 at alle avstander bestemt for galakser måtte multipliseres med en faktor omkring 2, basert på observasjoner av Andromedagalaksen og oppdagelsen av at det finnes to typer kefeider. Dette betød at universet var større og eldre enn man hadde trodd.

Baade samarbeidet med Rudolph Minkowski om å identifisere astronomiske radiokilder. De to samarbeidet også med Fritz Zwicky om å studere supernovaer.

Baade oppdaget ti asteroider. De mest kjente er Hidalgo og Ikaros.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg