Andromedagalaksen

Andromedagalaksen er den nærmeste av spiralgalaksene, 0,7 millioner parsec unna. Den ble beskrevet allerede på 900–tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Andromedagalaksen fotografert i ultrafiolett lys.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Andromedagalaksen er den nærmeste spiralgalaksen til vår galakse Melkeveien. Den er så vidt synlig med det blotte øye, i stjernebildet Andromeda.

Faktaboks

Uttale
andrˈomedagalaksen
Også kjent som

M31, NGC 224

Historie

Andromedagalaksen ble tidligere kalt Andromedatåken, fordi man trodde den var en stjernetåke. Galaksen ble oppført i Al-Sufis stjernekatalog på 900-tallet, og den ble observert med teleskop for første gang av den tyske astronomen Simon Marius i 1612.

Andromedagalaksens spiralstruktur ble påvist i 1888 av den britiske amatørastronomen Isaac Roberts (1829–1904). Avstanden til Andromedagalaksen er omtrent 0,78 millioner parsec (2,5 millioner lysår).

Den første som beregnet avstanden til Andromedagalaksen var Edwin Hubble i 1924. Han brukte kefeider i spiralarmene til å beregne avstanden. Med dette bekreftet Hubble at Andromedatåken i virkeligheten er en galakse som befinner seg utenfor vår egen Melkeveigalakse.

Størrelse

Andromedagalaksens diameter er omtrent 60 000 parsec (200 000 lysår), noe som er mer enn det dobbelte av diameteren til Melkeveien. Massen til Andromedagalaksen ble i 2006 anslått til 1500 milliarder solmasser.

Nabolag

Andromedagalaksen befinner seg sammen med Melkeveien i Den lokale gruppen. Andromedagalaksen har minst 14 dverggalakser som satellitter.

Andromedagalaksen og Melkeveien er på vei mot hverandre, og det forventes at de kolliderer om cirka fire milliarder år. Resultatet av kollisjonen blir antagelig at de to galaksene smelter sammen til én svært stor galakse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg