Andromedagalaksen

Andromedagalaksen (M31) er den nærmeste spiralgalaksen til vår galakse Melkeveien. Den er såvidt synlig med det blotte øye, i stjernebildet Andromeda.

Andromedagalaksen ble tidligere ble kalt Andromedatåken, fordi man trodde den var en stjernetåke. Galaksen ble oppført i Al-Sufis stjernekatalog på 900-tallet og observert med teleskop for første gang av den tyske astronomen Simon Marius i 1612.

Andromedagalaksens spiralstruktur ble påvist av den britiske amatørastronomen I. Roberts i 1888. Avstanden til Andromedagalaksen er omtrent 0,78 millioner parsec (2,5 millioner lysår). Den første som beregnet avstanden til Andromedagalaksen var Edwin Hubble i 1924. Han brukte cepheider i spiralarmene til å beregne avstanden.

Andromedagalaksens diameter er omtrent 6 000 parsec (200 000 lysår), noe som er over dobbelt så stor som diameteren til Melkeveisystemet. Massen til Andromedagalaksen ble i 2006 anslått til 1500 milliarder solmasser. Andromedagalaksen har fem elliptiske dverggalakser som satellitter.

Andromedagalaksen og Melkeveien er på vei mot hverandre, og det forventes at de kolliderer om 4,5 millarder år. Resultatet av kollisjonen blir antagelig at de to galaksene smelter sammen til én svært stor galakse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.