Andromedagalaksen

Andromedagalaksen er den nærmeste spiralgalaksen til vår galakse Melkeveien. Den er såvidt synlig med det blotte øye, i stjernebildet Andromeda.

Andromedagalaksen ble tidligere kalt Andromedatåken, fordi man trodde den var en stjernetåke. Galaksen ble oppført i Al-Sufis stjernekatalog på 900-tallet, og den ble observert med teleskop for første gang av den tyske astronomen Simon Marius i 1612.

Andromedagalaksens spiralstruktur ble påvist av den britiske amatørastronomen Isaac Roberts i 1888. Avstanden til Andromedagalaksen er omtrent 0,78 millioner parsec (2,5 millioner lysår).

Den første som beregnet avstanden til Andromedagalaksen var Edwin Hubble i 1924. Han brukte kefeider i spiralarmene til å beregne avstanden. Med dette bekreftet Hubble at Andromedatåken i virkeligheten er en galakse som befinner seg utenfor vår egen Melkeveigalakse.

Andromedagalaksens diameter er omtrent 6 000 parsec (200 000 lysår), noe som er over dobbelt så stort som diameteren til Melkeveien. Massen til Andromedagalaksen ble i 2006 anslått til 1500 milliarder solmasser.

Andromedagalaksen befinner seg sammen med Melkeveien i Den lokale gruppen. Andromedagalaksen har minst 14 dverggalakser som satellitter.

Andromedagalaksen og Melkeveien er på vei mot hverandre, og det forventes at de kolliderer om omtrent fire millarder år. Resultatet av kollisjonen blir antagelig at de to galaksene smelter sammen til én svært stor galakse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.