Faktaboks

Walker Evans
Uttale
ˈevənz
Født
3. november 1903, St. Louis, Missouri, USA
Død
10. april 1975, New Haven, Connecticut, USA
Bokomslag

Walker Evans (omslagsfotografi). Richard Wright og Edwin Rosskam: 12 Million Black Voices. A Folk History of the Negro in the United States. Utgitt av The Viking Press. New York, 1941.

Fotografi fra Vicksburg, Pennsylvania

Walker Evans. Fra Vicksburg, Pennsylvania. Fotografi, 1936.

Av /KF-arkiv ※.

Walker Evans var en amerikansk fotograf, kjent spesielt for sine fotografiske dokumentasjoner av nøden i depresjonsårenes USA. Han avviste det estetiske synet på fotografiet som Alfred Stieglitz var talsmann for og valgte en kunsterisk strategi der faktisk forhold lå til grunn.

Tidlige år

Evans tilbrakte barndommen i Chicago-forstaden Kenilworth og etter at familien hadde flyttet rundt noen ganger begynte han på Williams College i Williamstown i Massachusetts uten særlig hell. Han forlot colleget etter bare ett år, og jobbet deretter tre år i New York med arbeid uten muligheter for forfremmelse eller utvikling. I 1926 fikk han tilbud av faren som var markedsdirektør om å fortsette utdannelsen i Paris. Han tilbrakte ett år i Frankrike og returnerte til New York våren 1927 der han bosatte seg i Greenwich Village og forsøkte å skrive uten særlig hell. Han hadde bare knipset noen tilfeldige bilder i Frankrike, men i Greenwich Village utviklet han interessen for fotografering.

I 1928 og 1929 laget Evans et stort antall fotografier som antydet en kunsterisk ambisjon, og de fleste av bildene hadde delvis abstrakte motiv fra skyskrapere eller produkter fra maskinalderen. Høsten 1929 ble han interessert i den franske fotografen Eugène Atget som bevisst unngikk kunsteriske effekter i sine nøkterne bilder fra Paris. Atget hadde stor påvirkning på Evans som praktisk talt jobbet seg gjennom Atgets produksjon og brukte kunnskapen på amerikanske motiv som var svært forskjellige fra Atgets.

Amerikanske bilder

På begynnelsen av 1930-tallet jobbet Evans bare unntaksvis som profesjonell fotograf. Han foretrakk heller å leve i usikkerhet fra sporadiske oppdrag, ofte gikk ham av venner. Tanken på å lage et bilde basert på andres idé opplevde han som krenkende, i tillegg til at hans tekniske kompetanse i mange tilfeller ikke strakk til for å løse oppdragsfotografering. Fra midten av 1935 til 1937 arbeidet han hos The Farm Security Administration, en avdeling innen landbruksdepartementet. Her fotograferte han depresjonens ofre på den amerikanske landsbygda. Resultatet ble en stor samling direkte og nærgående reportasjebilder, som fortalte den usminkede historien om menneskers slit, fornedrelser og stolthet. En del av disse bildene ble samlet i American Photographs (1938), utgitt av Museum of Modern Art i New York.

I 1936 fikk Evans permisjon for å arbeide for Fortune Magazine, sammen med forfatteren James Agee skulle han skildre landarbeiderne og leilendinger i Alabama. Prosjektet ble aldri trykket i Fortune, men ble utgitt i 1941 som boken Let Us Now Praise Famous Men.

Senere arbeid

Evans var tilknyttet Fortune Magazine i 1943–1965 og laget i denne tiden en fremragende, avslørende og spontan billedserie omkring menneskeskjebner i New Yorks tunnelbanemiljø. Han holdt bevisst tilbake bildene fra publisering; først i 1966 resulterte de i Many Are Called. I 1965 begynte han å undervise ved Yale University og året etter trakk han seg helt ut av Fortune.

Robert Frank, Garry Winogrand, Diane Arbus og Lee Friedlander er blant de store fotografene som har erkjent sin gjeld til Evans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg