Robert Frank

Faktaboks

Robert Frank
Uttale
fræŋk
Født
9. november 1924, Zürich, Sveits
Død
10. september 2019
Fotografen Robert Frank, 1954.
Av /DPA/Scanpix.

Artikkelstart

Robert Frank var en amerikansk fotograf og filmskaper, født i Sveits. Han er spesielt kjent for sine lett harselerende og ikoniske bilder av amerikansk samfunnsliv.

Bakgrunn

Robert Frank begynte som profesjonell institusjonsfotograf innen industrien i en alder av 22 år, men fikk suksess som motefotograf for magasinet Harper's Bazaar på 1940-tallet. Han forlot motefotograferingen omkring 1948 og reiste til Peru for å utforske de uttrykksmulighetene 35 mm-kameraet ga.

Karriere

I 1955–1956 kjørte han USA rundt og fotograferte, dette arbeidet endte opp som en billedserie på 83 bilder, publisert med tekst av Jack Kerouac i boken The Americans (1959). Robert Franks bilder kjennetegnes av virkningsfulle og dristige komposisjoner og har ofte en besk, ironisk undertone. Boken etablerte Frank som kreativ fotograf og boken har blitt en klassiker.

Etter 1959 vendte Frank seg mot filmskaping, og den mest interessante av hans ukonvensjonelle filmer er den første, Pull My Daisy (1959), etter Kerouacs tekst The Beat Generation. Den mest kjente av hans følgende filmer var dokumentaren Cocksucker Blues, om The Rolling Stones amerikanske turné i 1972.

Selv om han fortsatte å lage film, vendte han samtidig tilbake til stillbildene og utga sin andre bok i 1972, The Lines of My Hand. Den er en samling private bilder og blir karakterisert som en visuell selvbiografi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg