Faktaboks

Waldemar Eide
Født
23. mai 1886, Stavanger
Død
28. november 1963, Stavanger
Virke
Fotograf
Familie

Foreldre: Skipsfører Askild Askildsen Eide (1849–1921) og Valborg Ommundsdatter Helgevold (1853–1939).

Gift 13.7.1912 med Marie Andrea Jensen (1888–1970), datter av Ole Jensen (1848–1925) og Teresie Louise Sivertsen (1848–1923).

Lillebil Ibsen, 1920
Lillebil Ibsen, portrett tatt av Stavanger-fotografen Waldemar Eide i 1920
Lillebil Ibsen, 1920
Av /Øyvind Andersen/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Selvportrett av Waldemar Eide, 1918. Preus Museum
Selvportrett av Waldemar Eide, 1918. Preus Museum
Av .

Waldemar Eide var en norsk fotograf og maler. Han var en av Norges ledende portrettfotografer i første halvdel av 1900-tallet. Han var blant de første fotografene som betraktet seg som billedkunstner, og hadde en aktiv utstillingsvirksomhet i inn- og utland. Eide er særlig kjent for sine portretter av kunstnere.

Eide ble internasjonalt kjent som fotograf og vant en rekke priser. Han skrev jevnlig om kunst og fotografi for fagtidsskrifter og aviser, og fikk derfor stor betydning for de mange fotoamatørmiljøene rundt om i landet.

Bakgrunn

Eide vokste opp i Stavanger, og fra han var 14 år gikk i lære hos fotograf Børre Norland. Senere arbeidet han for fotograf Carl Körner og for Selmer Norland i Bergen. Han studerte ved kunstakademiet i Dresden i 1907.

Allerede året før hadde han vært med på å starte Stavanger Fotografiske Forening, og samtidig startet sitt eget firma sammen med J. Nyman og Johan Figved i Østervaag nr. 9. I 1911 flyttet han virksomheten til loftsatelier i Nygaten 26, bare for å oppleve at det ble ødelagt av brann noen få år senere. 1917 åpnet han på nytt i Kirkegaten 1. I 1953 overlot han firmaet til fotograf Kaada.

Karriere som fotograf

Studioet til Waldemar Eide ble tidlig et møtested for besøkende kunstnere og for personer som ønsket å la seg portrettere. Hans fotografiske stil hadde utspring i ny-piktorialismen, som oppstod før første verdenskrig. Skarpheten og detaljrikdommen, som etter hvert som den tekniske utviklingen skred frem, var karakteristisk for fotografiet, ble av Eide oppfattet som en tvangstrøye. Derfor forsøkte han på ulike måter å skape bilder med bløtere konturer og færre detaljer. Eide fotograferte også landskap, men det var som kunstmaler at dette motivet opptok ham. Han var blant de første fotografene som betraktet seg som billedkunstner, og stilte jevnlig ut bilder både i Norge og utlandet.

Komponistene Sergej Rakhmaninov og Johan Halvorsen, historikeren Macody Lund, operasangeren Kaja Eide Norena, malerne Eilif Peterssen og Jens Wang var blant de mange som Eide lot feste til papiret.

Han mest kjente bilder er av den kjente, russiske ballettdanseren Vera Fokina fra 1918. Internasjonalt ble denne serien Eides store gjennombrudd. Bildene ble stilt ut i Stockholm, London, København og Los Angeles. I 1919 ble 14 av bildene utgitt i en nummerert mappe i et opplag på 30.

Malerier

Eide fotograferte også landskap, men det var først og fremst som maler at denne motivtypen fascinerte ham. Her valgte han det naturalistiske uttrykket med kraftfulle penselstrøk og en lys palett. Maleriene hans befinner seg overveiende i privat eie. I 1935 deltok han på Vestlandsutstillingen. Han var også aktivt opptatt av kunstmiljøet i hjembyen, blant annet som styremedlem i Stavanger Kunstforening i 1925–1926, kunstanmelder i Stavangeren i 1930-årene og i flere år medlem av Handelsstandens Sangforening.

Medlemsskap

Eide var et meget ansett medlem av Stavanger Fotograflaug, hvor han var sekretær 1916–1951. Han var også opptatt av utdannelse og kvalitetsheving innenfor faget. Derfor satt han i flere år i laugets prøvenemnd, noen år også som formann, og så sent som 1949 underviste han yngre fotografer i kolorering.

Utmerkelser

Eide deltok aktivt i utstillinger og konkurranser. I slike sammenhenger ble han ofte premiert, blant annet flere ganger i 1920-årene i Stockholm og i 1933 i Milano. I 1957 mottok han hedersprisen «Exellence FIAP» av Fédération Internationale de l’Art Photographique.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

Waldemar Eide

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg