Jens Wang, norsk maler og teatermaler. Fra 1882 var han elev ved Den kongelige Tegneskole, og mottok fra samme år undervisning av Christian Krohg.

Sammen med malere som Edvard Munch, Kalle Løchen og Jørgen Sørensen markerte Wang seg som friluftsmaler, i opposisjon til den eldre generasjonen av atelier-malere. Wang debuterte på Høstutstillingen i 1883, og reiste samme år på studietur til Paris. I etterkant av dette oppholdet malte han Fra skulpturmuseet (1884, privat eie), som viser inspirasjon fra det franske samtidsmaleriets interesse for det moderne bylivet. Vintrene 1885-1887 oppholdt han seg igjen i Paris, hvor han studerte under den franske akademiske maleren William Bouguereau.

Wang ble i 1889 engasjert som maler ved Christiania Theater, fra 1899 til 1918 ved Nationaltheatret. I Nationaltheatret finnes en kopi av Wangs scene-forteppe; originalen gikk tapt ved brann i 1943. En mindre utgave, malt i 1905, henger i teatersalen i Porsgrunn rådhus. Wang fikk etter hvert betydelige oppdrag utenlands, han var engasjert som scenograf i Paris og London, og malte dekorasjoner til Ibsen-oppsetninger i Budapest, Dresden, Stuttgart og Stockholm. Han laget også dekorasjonene til Carl Theodor Dreyers film Glomdalsbruden (1925).

I sine senere år hadde han utsmykningsoppdrag i blant annet Nykirke og Bjørkelangen kirker, og i jernbanerestauranten på Hamar. Han utgav 1924 Peer Gynt i 24 billeder.

  • Johansen, Rune: Teatermaler Jens Wang : dekorasjonskunst og sceneteknikk 1890-1926, 1984, isbn 82-560-0316-2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.