Lillebil Ibsen. Rollebilde fra Dårskapens time 1955, på Det Nye Teater.

Sturlason. Begrenset gjenbruk

Lillebil Ibsen, født i Oslo, norsk skuespiller. Datter av Gyda Christensen, gift med Tancred Ibsen. Debuterte 1911 som danser i Prinsessen på erten på Nationaltheatret. Hennes følsomme og dramatiske dans gjorde henne kjent langt utenfor Norge. 1917–18 var hun prima ballerina hos Max Reinhardt i Berlin, hun opptrådte i London flere ganger, gjestet på operaen i Stockholm og på Det Kongelige Teater i København. I 1915 debuterte hun som skuespiller i Den uskikkelige lille prinsesse på Nationaltheatret, og omkring 10 år senere gikk hun helt over til skuespillkunsten.

Som skuespiller var hun lengst knyttet til Det Nye Teater (1928–56), hvor hun skapte humørfylte lystspillfigurer og henrivende klassiske komedieskikkelser (Troll kan temmes, Madame Sans Gêne). Med følelse og intelligens spilte hun også en rekke Ibsen-roller (fru Alving, Nora, Gina Ekdal). 1956–69 var hun knyttet til Nationaltheatret, hvor hun utdypet sitt talent både i komedien og det moderne drama. Hun spilte bl.a. tittelrollen i Mrs. Warrens forretning og Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf? I sin siste sesong som fast ansatt skuespiller (1968–69) skapte hun djerve karakterkomiske skikkelser som Magdelone i Den stundesløse og Abby i Arsenikk og gamle kniplinger.

På sin gamle scene, Oslo Nye, gjestet hun i hovedroller som Maude i Harold og Maude og Madame Armfeldt i A Little Night Music (1978). Hun feiret sitt 70-årsjubileum som scenekunstner i 1981 med sin kanskje mest kjente rolle, Mrs. Pat i Kjære Løgnhals, som hun siden premieren 1961 spilte mer enn 300 ganger, på scenen og i radio- og fjernsynsteaterversjoner. Utgav 1961 selvbiografien Det begynte med dansen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.