Lillebil Ibsen

Faktaboks

Lillebil Ibsen
egentlig Sofie Parelius
født Monrad Krohn
født:
6. august 1899, Oslo
død:
22. august 1989, Oslo

Lillebil Ibsen som Anitra under en oppsetning av Peer Gynt på Theatre Guild i New York i 1923. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Lillebil Ibsen
Av /NTB Scanpix ※.

Lillebil Ibsen. Rollebilde fra Dårskapens timeDet Nye Teater i 1955.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lillebil Ibsen var en norsk skuespiller og danser som var sentral innen både komedie og moderne drama i andre halvdel av 1900-tallet.

Dans

Hun debuterte i 1911 som danser i Prinsessen på ertenNationaltheatret. Hennes følsomme og dramatiske dans gjorde henne kjent langt utenfor Norge.

I 1917–1918 var hun prima ballerina hos Max Reinhardt i Berlin, hun opptrådte i London flere ganger og gjestet på operaen i Stockholm og på Det Kongelige Teater i København.

Teater

I 1915 debuterte hun som skuespiller i Den uskikkelige lille prinsesseNationaltheatret, og omkring 10 år senere gikk hun helt over til skuespillkunsten.

Som skuespiller var hun lengst knyttet til Det Nye Teater (1928–1956), hvor hun skapte humørfylte lystspillfigurer og henrivende klassiske komedieskikkelser (Troll kan temmes, Madame Sans Gêne). Med følelse og intelligens spilte hun også en rekke Ibsen-roller (fru Alving, Nora, Gina Ekdal). I 1956–1969 var hun knyttet til Nationaltheatret, hvor hun utdypet sitt talent både i komedien og det moderne drama. Hun spilte blant annet tittelrollen i Mrs. Warrens forretning og Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf? I sin siste sesong som fast ansatt skuespiller (1968–1969) skapte hun djerve karakterkomiske skikkelser som Magdelone i Den stundesløse og Abby i Arsenikk og gamle kniplinger.

På sin gamle scene, Oslo Nye, gjestet hun i hovedroller som Maude i Colin Higgins' Harold og Maude og Madame Armfeldt i Sondheims A Little Night Music (1978). Hun feiret sitt 70-årsjubileum som scenekunstner i 1981 med sin kanskje mest kjente rolle, Mrs. Pat i Jerome Kiltys Kjære Løgnhals, som hun siden premieren 1961 spilte mer enn 300 ganger, både på scenen og i radio- og fjernsynsteaterversjoner.

Hun var datter av Gyda Christensen og gift med Tancred Ibsen. I 1961 ga hun ut selvbiografien Det begynte med dansen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg