Vicente Fox

Faktaboks

Vicente Fox

Vicente Fox Quesada

Født
2. juli 1942, Mexico by, Mexico
Vicente Fox, 2000
Vicente Fox, 2000
Av /𝒲.

Artikkelstart

Vicente Fox er en meksikansk politiker og forretningsmann som var president i Mexico fra 2000 til 2006. Fox tilhører det konservative partiet PAN (Partido Acción Nacional), og hans presidentperiode markerte slutten på 71 års uavbrutt styre av det statsbærende partiet PRI.

Fox var direktør for Coca-Cola i Mexico fra 1975 til 1979, og fra 1995 til 1999 guvernør i delstaten Guanajuato. Han stilte som presidentkandidat i 2000 og vant valget, den første på 71 år som ikke tilhørte det sosialdemokratiske Partido Revolucionario Institucional (PRI). Han lovet å bekjempe korrupsjon og kriminalitet, utvide NAFTA for å utjevne lønnsforskjeller og å tillate en fri flyt av mennesker mellom Mexico, USA og Canada. Imidlertid manglet PAN flertall i det nedre lovgivende organet, noe som hindret vedtak av flere reformforslag.

Planer om å øke skatter for å stabilisere den meksikanske økonomien møtte spesielt sterk motstand, og selv om Fox styrket det bilaterale samarbeidet med USA under George W. Bush, var den amerikanske administrasjonen skeptisk til Fox' krav om åpne grensene. Under parlamentsvalget i 2003 led PAN store tap for PRI, noe som ytterligere komprimerte Fox' evne til å presse gjennom reformer. En reform som ble ratifisert, men som møtte motstand fra uventet hold, var konstitusjonelle endringer som styrket rettighetene til Mexicos urfolk. Talspersoner for urfolks rettigheter var kritisk til en reform som forutsatte at urfolk handlet i samsvar med grunnloven.

Tradisjonelt forventes det at tidligere meksikanske presidenter holder en lav profil, men Vicente Fox oppholder seg stadig i medias søkelys. Han er en frittalende kritiker av Donald Trump og har blant annet argumentert for å tillate fri handel av narkotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg