Kart over Vestfjorden

Vestfjorden er en fjord i Indre Oslofjord som ligger på vestsiden av Oslofjorden, i kommunene Asker, Bærum, Nesodden og Frogn i Akershus fylke. Vestfjorden ligger nord for Drøbaksundet og sør for Oslo.

Fjordbunnen i Vestfjorden er kupert, og vanndypet i bassenget går ned til 164 meter under havet nord for Fagerstrand. Vannsirkulasjonen er begrenset av Drøbakterskelen ved innløpet i sør og den kuperte fjordbunnen. Derfor har overflatevannet lav saltholdighet, og vannet under 20 meters dyp er relativt stillestående og har konstant temperatur. Berggrunnen består av kambrosiluriske skifre som er rike på fossiler og som tilhører Oslofeltet. Fjorden skilles fra Bunnefjorden med en terskel mellom Bygdøy og Nesodden på omtrent 50 meter.

I Vestfjorden ligger Håøya, Bjerkøya, Langåra og Middagsbukta. På Søndre Kaholmen ved Drøbaksundet ligger Oscarsborg kystartillerifestning fra 1845–1853. Vestfjorden Avløpsselskap på Bjerkås ligger ved Vestfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg