Faktaboks

Jurafjellene
Uttale
fr. ʒyrˈa-, ty. jˈu:ra-
Etymologi
‘fjellskog’ (keltisk)
Jurafjellene
Jurafjellene i Frankrike.
Jurafjellene
Av /Shutterstock.

Jurafjellene er et fjellområde i Europa.

Jura ligger langs den fransk-sveitsiske grensen, fra Rhônes løp mellom Genève og Lyon i sørvest til elvemøtet mellom Rhinen og Aare i nordøst, området er omtrent 300 kilometer langt og opptil cirka 70 kilometer bredt.

Berggrunnen består av lagdelte bergarter, vesentlig fra jurasystemet. Opprinnelig har hele området bestått av flattliggende sedimenter, vesentlig kalk, men i forbindelse med alpefoldingene ble sedimentene utsatt for sterkt press fra sørøst, og man fikk i sørøst markerte foldekjeder som reiser seg bratt opp fra den sveitsiske slette. I nordvest er foldene svakere eller mangler, og her danner landskapet en svakt bølgende overflate. Platået faller av i bratte skrenter mot lavlandet i Bourgogne. Helt i nord har man noen områder med ufoldet berggrunn, men med forkastninger og mindre innsynkningsområder. Foldene er klemt sammen i sørvest og nordøst og brer seg ut på midten. Elver og daler løper langs foldene, med enkelte trange gjel på tvers. Viktigste elver går til Rhône, Ain i sør og Doubs i nord. På kalkberggrunnen finnes innsjøer uten synlig avløp, for eksempel Lac de Joux (1008 meter over havet).

Høyest når foldekjedene, særlig i sørøst. Crêt de la Neige, 'snøfjellet', i Frankrike, nordvest for Genève, når 1723 meter over havet. Jurafjellene er svært skogrike; bare de høyeste toppene når over skoggrensen. Bosetningen er i dalene. Flere viktige jernbaneforbindelser går i tunnel under foldekjedene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg