Jurafjellene, fjellområde i Europa.

Jura ligger langs den fransk-sveitsiske grensen, fra Rhônes løp mellom Genève og Lyon i sørvest til elvemøtet mellom Rhinen og Aare i nordøst, omtrent 300 km langt og opptil ca. 70 km bredt.

Berggrunnen består av lagdelte bergarter, vesentlig fra jurasystemet. Opprinnelig har hele området bestått av flattliggende sedimenter, vesentlig kalk, men i forbindelse med alpefoldingene ble sedimentene utsatt for sterkt press fra sørøst, og man fikk i sørøst markerte foldekjeder som reiser seg bratt opp fra den sveitsiske slette. I nordvest er foldene svakere eller mangler, og her danner landskapet en svakt bølgende overflate. Platået faller av i bratte skrenter mot lavlandet i Bourgogne. Helt i nord har man noen områder med ufoldet berggrunn, men med forkastninger og mindre innsynkningsområder. Foldene er klemt sammen i sørvest og nordøst og brer seg ut på midten. Elver og daler løper langs foldene, med enkelte trange gjel på tvers. Viktigste elver går til Rhône, Ain i sør og Doubs i nord. På kalkberggrunnen finnes innsjøer uten synlig avløp, for eksempel Lac de Joux (1008 moh.).

Høyest når foldekjedene, særlig i sørøst. Crêt-de-la-Neige, 'snøfjellet', i Frankrike, nordvest for Genève, når 1723 moh. Jurafjellene er svært skogrike; bare de høyeste toppene når over skoggrensen. Bosetningen er i dalene. Flere viktige jernbaneforbindelser går i tunnel under foldekjedene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.