Jurafjellene

Jurafjellene i Frankrike.
Jurafjellene
Av /Shutterstock.

Jurafjellene, fjellområde i Europa.

Faktaboks

uttale:
fr. ʒyrˈa-, ty. jˈu:ra-
etymologi:
‘fjellskog’ (keltisk)

Jura ligger langs den fransk-sveitsiske grensen, fra Rhônes løp mellom Genève og Lyon i sørvest til elvemøtet mellom Rhinen og Aare i nordøst, omtrent 300 km langt og opptil ca. 70 km bredt.

Berggrunnen består av lagdelte bergarter, vesentlig fra jurasystemet. Opprinnelig har hele området bestått av flattliggende sedimenter, vesentlig kalk, men i forbindelse med alpefoldingene ble sedimentene utsatt for sterkt press fra sørøst, og man fikk i sørøst markerte foldekjeder som reiser seg bratt opp fra den sveitsiske slette. I nordvest er foldene svakere eller mangler, og her danner landskapet en svakt bølgende overflate. Platået faller av i bratte skrenter mot lavlandet i Bourgogne. Helt i nord har man noen områder med ufoldet berggrunn, men med forkastninger og mindre innsynkningsområder. Foldene er klemt sammen i sørvest og nordøst og brer seg ut på midten. Elver og daler løper langs foldene, med enkelte trange gjel på tvers. Viktigste elver går til Rhône, Ain i sør og Doubs i nord. På kalkberggrunnen finnes innsjøer uten synlig avløp, for eksempel Lac de Joux (1008 moh.).

Høyest når foldekjedene, særlig i sørøst. Crêt-de-la-Neige, 'snøfjellet', i Frankrike, nordvest for Genève, når 1723 moh. Jurafjellene er svært skogrike; bare de høyeste toppene når over skoggrensen. Bosetningen er i dalene. Flere viktige jernbaneforbindelser går i tunnel under foldekjedene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg