Charleroi

Artikkelstart

Charleroi er en industriby og kommune i Belgia, i regionen Vallonia, i provinsen Hainaut, ved nordbredden av elven Sambre, om lag 50 kilometer sør for Brussel. Byen hadde 201 300 innbyggere i 2017 og er vennskapsby med Alvdal.

Faktaboks

Uttale
ʃarləroˈa

Kanaler forbinder byen med elven Meuse (Maas), Brussel og havnen i Antwerpen. Charleroi er et viktig jernbaneknutepunkt med blant annet direkteforbindelse til Brussel. Lufthavnen ligger like nord for byen. Et bemerkelsesverdig landemerke er rådhuset fra 1936 med det 230 meter høye klokketårnet. Her finnes videre et arkeologisk museum, et fotomuseum og et glassmuseum.

Charleroi var tidligere sentrum for det viktigste kullgruvedistriktet i Belgia. Gruveindustrien ble etter 1950-årene gradvis redusert for så å opphøre, og er senere blitt erstattet med annen industri, deriblant en velkjent glassindustri, luftfartsindustri, elektronisk, farmasøytisk, kjemisk og næringsmiddelindustri. Fra begynnelsen av 2000-tallet vokste også helsevesenet, transportnæringen og telekommunikasjonsbransjen.

Historie

Charleroi ble grunnlagt 1666 som festning, og oppkalt etter habsburgeren Karl 2 av Spania. Etter byggingen av kanalene langs Sambre på midten av 1800-tallet vokste Charleroi frem som sentrum for det tettbefolkede industrilandskapet langs Sambre–Meuse som ble kalt le pays noir, det svarte landet, på grunn av all luftforurensningen. Byen var åsted for harde kamper mellom tyske og franske tropper under første verdenskrig (22. august 1914) på grunn av den strategisk viktige beliggenheten ved Sambre. Byen led mye også under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg