Namur (by)

Artikkelstart

Namur er en by og en kommune i Belgia, hovedstad i provinsen Namur og i regionen Vallonia, ved elven Sambres utløp i Maas. Byen har 110 939 innbyggere (2018) og et areal på 179,6 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
namˈy:r
Også kjent som
Nederlandsk: Namen Vollansk: Nameur

Namur ligger i et område der den tidligere viktige belgiske tungindustrien lå, men tungindustrien kom ikke til å prege Namur, selv om byen er et viktig senter for lettere industri. Metallforedling, maskinteknikk, porselens- og lærindustri og bryggerivirksomhet er viktige næringsveier, men Namur er også sentrum for kunst og turisme og dessuten et viktig knutepunkt for veier og jernbaner. Den mest populære turistattraksjonen er citadellet, som nå er åpnet for almenheten etter å ha blitt demilitarisert.

Til tross for de mange krigene og beleiringene finnes det fortsatt flere arkitektoniske landemerker i Namur. Disse inkluderer den barokke katedralen i St. Aubain, med praktfulle malerier og metallarbeid. Barokke staller fra 1632–1648 er et unikt trekk ved kirken. Jesuittkirken St. Loup har søyler av rød marmor; klosteret til des Soeurs de Notre-Dame inneholder skatter fra det 13. århundre av håndverk av sølv og gull; og kjøtthallen fra 1588 huser det arkeologiske museet. Byen har dessuten et franskspråklig universitet, grunnlagt i 1831.

Historie

Byen oppstod på 900-tallet som hovedstad i et grevskap. Dette kom i 1262 under greven av Flandern, i 1420 under Burgund. Med sin strategiske beliggenhet ble den tidlig befestet, og den har har vært beleiret under flere kriger. Citadellet, opprinnelig en greveborg, ble i 1862 nedlagt som festning og erstattet med en ring av fort.

Under første verdenskrig var Namur et av hovedmålene for den tyske hæren, og byen falt etter tre dager med kraftig artilleriangrep. Namur ble også hardt skadet ved Ardenneroffensiven under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg