Vågå kirke

Vågå stavkirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vågå kirke ligger i Vågå kommune, Oppland, i Vågåmo. Ble oppført på 1100-tallet som énskipet stavkirke; den rikt dekorerte vest- og sørportalen er bevart.

Stavkirken ble ombygd til korskirke i bindingsverk av Werner Olsen 1625–30. Den fikk laftet sakristi og klokkestøpul noe senere. Av det rike inventaret kan nevnes middelaldersk døpefont og krusifiks, prekestol i renessanse 1625–30, altertavle av Johannes Larsen Skraastad 1674, begge malt i 1677 av Peder Jonsen.

I 1758 fikk kirken korskille dekorert med akantus, skåret av Eistein Kjørn. Presten Henning Munch har malt Syndefallet på korets nordvegg (1691), sønnen Eggert Munch De fem kristne dyder.

Litteratur

  • Storsletten, Ola: Kirker i Norge, bind 5: Etter reformasjonen : 1600-tallet, 2008, 112–117, isbn 978-82-91399-15-7, Finn boken

Kommentarer (4)

skrev Jan-Tore Egge

Det er strengt tatt misvisende å si at Vågå kirke er en ombygget stavkirke. Kirker av den kategorien har en del (ofte vestre korsarm) med stavverk og nye deler som vanligvis er laftet. Vågåkirken er i praksis nyoppført, men har veggflater fra tidligere stavkirke. Det er imidlertid ingen stavkirke, for den mangler stavverk. Tittelen bør endres. Det er lenge siden Vågå ble tatt med i bøkene over gjenværende stavkirker.

svarte Georg Kjøll

Hei Jan-Tore. Takk for at du påpeker denne feilen. Jeg har rettet opp tittelen og gjort enkelte redigeringer i teksten. Oppføringen kunne ellers vært utvidet og jobbet videre med, så om du ønsker å legge inn et endringsforslag (ved å trykke 'foreslå endringer' under brødteksten) er du veldig velkommen til det. Jeg kom forresten over en oppføring om Vågå kirke på Norske Kirkebygg på origo, hvor det som kunne virke som ditt alias står under. Har du skrevet noe av denne? Alt godt fra Georg

svarte Jan-Tore Egge

Ja, jeg har skrevet noen hundre kirkeportretter der.

skrev Eirik T. Bøe

Åpenbar feil, takk for at du bidrar!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg