Faktaboks

Ushuaia
Uttale
ushuˈaia
Foto av El tren del fin del mundo (Verdens ende-toget) i Ushuaia
El Tren del Fin del Mundo (Toget til verdens ende) er verdens sørligste toglinje og en turistattraksjon som forbinder Ushuaia med Tierra del Fuego nasjonalpark.
Foto av El tren del fin del mundo (Verdens ende-toget) i Ushuaia
Av /Getty Images.

Ushuaia er en by lengst sør i Argentina. Ushuaia er hovedstad i provinsen Tierra del Fuego, verdens sørligste by og vennskapsby med Hammerfest som er Norges nordligste.

Byen har 82 615 innbyggere (Indec, 2022) og er den viktigste byen i det sørlige Patagonia. Den ligger i Ushuaiabukten i Beaglekanalen som forbinder Atlanterhavet med Stillehavet. Byen ligger i et område med subpolart havklima, med mye nedbør – mer regn enn snø – og en årlig gjennomsnittstemperatur på 1 °C. Temperaturen varierer fra –10 °C i juli, som er den kaldeste måneden, til 10 °C i januar, som er den varmeste.

Næringsliv

Ushuaia

Ushuaia sett fra havet.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Ushuaia er en viktig havneby, containerhavnen er landets nest største etter Buenos Aires. Siden dette er inngangsporten til Antarktis, er den også en viktig havn for cruiseskip med nesten 400 årlige anløp. Byen er dermed en viktig turistdestinasjon og markedsføres som «El Fin del Mundo» (Verdens ende). Næringslivet i byen er også preget av at provinsen har store forekomster av olje og gass og rike fiskeressurser i havet utenfor.

Historie

Ushuaia ble etablert som argentinsk territorium i 1884 av en militær ekspedisjon ledet av marineobersten Augusto Lasserre (1826–1906). Området var da bebodd av innfødte fra vaganfolket og anglikanske misjonærer som noen år tidligere hadde innvandret fra Falklandsøyene der engelsmennene hadde regjert siden 1833. Målet var å bekrefte argentinsk suverenitet etter at Argentina og Chile i 1881 hadde undertegnet en traktat om grensedeling.

Ushuaia ble kjent for argentinere flest etter at det i 1896 ble etablert en staffekoloni i byen for langtidsfanger av begge kjønn, fra hele landet. Fra fengselet ble det bygget et jernbanespor for å frakte fanger til arbeidsleirer som lå noen kilometer unna. Denne toglinjen, som kalles El Tren del Fin del Mundo (Toget til verdens ende), er verdens sørligste toglinje og en turistattraksjon som forbinder Ushuaia med Tierra del Fuego nasjonalpark. Kunstutstillinger og et maritimt museum fyller i dag de gamle fengselsbygningene i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg