United States i opplag i Philadelphia i 2005
Kochman English Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

D/S United States var et amerikansk passasjerskip som ble bygd i 1951 ved Newport News Shipbuilding and Drydock Company i Newport News for United States Lines.

Faktaboks

Uttale
junˈaitid steits

Spesifikasjoner:

  • 53 300 bruttotonn
  • lengde 302 meter
  • bredde 30,9 meter
  • marsjfart 35 knop
  • 1900 passasjerer og 900 besetningsmedlemmer

Skipet ble satt i rute mellom New York, Southampton og Le Havre. På jomfruturen i juli 1952 erobret det Atlanterhavets blå bånd som britiske Queen Mary hadde hatt i 14 år. Gjennomsnittshastigheten østover var 35,6 knop, vestover 34,5 knop, og skipet krysset Atlanterhavet på tre dager og ti timer. Ingen andre passasjerskip i rute har siden krysset Atlanterhavet raskere.

United States gikk i opplag i 1969 som følge av konkurransen fra flytrafikken. Siden den gang har skipet skiftet eier gjentatte ganger, og det har blir gjort en rekke forsøk på å få skipet i drift blant annet som cruiseskip eller flytende hotell, uten hell. Skipet ligger i dag (2019) svært forfallent i Philadelphia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg