Unionsflagget, kalt Union Jack, ble vedtatt i 1801 da Irland ble forent med Storbritannia.
.

Union Jack er det populære navnet på Storbritannia og Nord-Irlands unionsflagg, ikke å forveksle med Union Jack (USAs orlogsgjøs). Det britiske Union Jack er satt sammen av flagg fra England, Skottland og Irland.

Faktaboks

Også kjent som

Union Jack of the United Kingdom

Den originale Union Jack

Storbritannias flagg, kalt King's Colours, innført av kong James 6. av Skottland og kong James 1. av England i 1606, etter at landene gikk sammen i en personalunion.
.
Lisens: Gnu FDL
Englands nasjonalflagg, innført i 1190 som skipsflagg. Fra 1606 et av de to flagg som sammen ble til Storbritannias unionsflagg.
.
Lisens: Gnu FDL
Skottlands flagg, kalt The Saltire, kjent fra 1500-tallet, kanskje eldre. Fra 1606 et av de to flagg som sammen ble til Storbriannias unionsflagg.
.
Lisens: Gnu FDL
Flagg med St. Patricks kors. Konstruert irsk flagg for innsetting i Storbritannias unionsflagg i 1801.
.
Lisens: Gnu FDL

Den originale Union Jack ble til da kong James 6 . av Skottland gjennom arv ble konge av England som James 1. i 1603, slik at de to landene kom sammen i personalunionen Storbritannia, men stadig som to separate stater. Denne unionen fikk sitt flagg da kong James i 1606 ga ordre om at at alle skip i mastetoppen skulle føre «det røde kors, kalt St. Georgs kors, og det hvite kors, kalt St. Andreas' kors, sammensatt slik som våre herolder har ordnet». I formasten kunne skip fra Sør-Britannia (England) føre det røde kors og fra Nord-Britannia (Skottland) det hvite kors, som de var vant til.

Navnet Great Britain, som kongen forsøkte å innarbeide, ble lite brukt så lenge de to landene var separate kongedømmer, hvert med eget parlament og egne lover. Det kom ikke i alminnelige bruk før kongerikene ble slått sammen til ett ved to Acts of Union i 1707, vedtatt i begge lands parlamenter. De kom sammen i det felles Parliament of Great Britain i the Palace of Westminster i London 1. mai 1707. Allerede to uker tidligere, den 17. april 1707, ble unionsflagget eller The Union Flag vedtatt.

Ordet jack kom inn som et nyord i engelsk på 1500-tallet, diminutiv av navnet John, som etter hvert kom til å betegne noe smått, eller små versjoner av noe større. Med tiden ble det betegnelsen for et skipsflagg av mindre format enn det egentlige, oftest brukt i skipets baug, det som på tysk kalles Gösch og som på dansk ble gøs og på norsk gjøs.

Dagens Union Jack

Dagens Union Jack ble offisielt antatt 1. januar 1801, året da Det forente kongedømmet Storbritannia ble forent med kongedømmet Irland, tidligere en separat stat i personalunion med England. Da ble det tidligere unionsflagget, sammensatt av Englands røde St. Georgs kors på hvit duk og Skottlands hvite St. Andreas' kors på blå duk, supplert med det røde St. Patricks kors, symbolet for Irlands nasjonale helgen. Dette hadde i 1780-årene blitt introdusert som irsk flagg av landets anglo-irske herskerklasse, etter at kong George 3. i 1783 hadde innstiftet The Order of St. Patrick som en irsk ridderorden. De fleste irske nasjonalister anså det røde andreaskorset som et «britisk påfunn» og ikke som et irsk symbol. Grønt var på den tid irenes «nasjonalfarge» og ble brukt i irske flagg fra 1600-tallet til i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg