By i Italia, hovedstad i regionen Umbria og provinsen Perugia, ligger på en åsrygg mellom Teveres dalføre (Tiberdalen) og Lago Trasimeno; 153 200 innb. (2004). Kjent for sin sjokoladeproduksjon (Perugino) og pasta (Buitoni), for øvrig næringsmiddel-, tekstil- og farmasøytisk industri; stor turisttrafikk. Erkebispesete, to universiteter, det eldste fra 1200. Gamlebyen og den etruskisk-romerske bymur er delvis vel bevart. Her er flere flotte kirker, bl.a. domkirken San Lorenzo (gotisk) fra 1400-tallet, rundkirken Sant'Angelo, som går tilbake til 400-tallet og den særlig utsmykkede kirken San Pietro (900-tallet). I det storslåtte Palazzo dei Priori fra middelalderen er en berømt malerisamling med umbrisk kunst; det gamle vekslerkammer Collegio del Cambio er smykket med fresker av Perugino, San Domenico-klosteret er etruskisk museum.

Oldtidens Perusia var en av etruskernes 12 bystater, og ble erobret av romerne 310 f.Kr.; 41–40 f.Kr. brent av Octavian, men gjenreist som Augusta Perusia. I middelalderen blomstret Perugia som en selvstendig bystat, selv om den formelt hørte under Kirkestaten. 1534 ble den erobret av pavens tropper; 1860 innlemmet i det nye Italia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.