Perugia

Artikkelstart

Perugia er en by i det midtre Italia. Den er hovedstad i regionen Umbria og provinsen Perugia, og ligger på en åsrygg mellom Teveres dalføre (Tiberdalen) og Lago Trasimeno. Byen har omtrent 162 200 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
perˈu:dʒa

Byen er kjent for sin produksjon av Perugino-sjokolade og Buitoni-pasta, men er også hjem til næringsmiddel-, tekstil- og farmasøytisk industri. Den er et erkebispesete, og har to universiteter, hvorav det eldste er fra år 1200.

Perugia tiltrekker seg stor turisttrafikk med mange velbevarte gamle bygninger. Gamlebyen og den etruskisk-romerske bymur er delvis vel bevart. Her finnes flere flotte kirker, blant annet den gotiske domkirken San Lorenzo fra 1400-tallet, rundkirken Sant'Angelo, som går tilbake til 400-tallet og den særlig utsmykkede kirken San Pietro (900-tallet). I det storslåtte Palazzo dei Priori fra middelalderen er en berømt malerisamling med umbrisk kunst, og det gamle vekslerkammer Collegio del Cambio er smykket med fresker av Perugino. San Domenico-klosteret er etruskisk museum.

Oldtidens Perusia var en av etruskernes 12 bystater, og ble erobret av romerne i år 310 fvt. Byen ble i 41–40 fvt. brent av Octavian, men gjenreist som Augusta Perusia. I middelalderen blomstret Perugia som en selvstendig bystat, selv om den formelt hørte under Kirkestaten. I 1534 ble den erobret av pavens tropper, og i 1860 til slutt innlemmet i det nye Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg