By i Italia, hovedstad i regionen Umbria og provinsen Perugia, ligger på en åsrygg mellom Teveres dalføre (Tiberdalen) og Lago Trasimeno; 153 200 innb. (2004). Kjent for sin sjokoladeproduksjon (Perugino) og pasta (Buitoni), for øvrig næringsmiddel-, tekstil- og farmasøytisk industri; stor turisttrafikk. Erkebispesete, to universiteter, det eldste fra 1200. Gamlebyen og den etruskisk-romerske bymur er delvis vel bevart. Her er flere flotte kirker, bl.a. domkirken San Lorenzo (gotisk) fra 1400-tallet, rundkirken Sant'Angelo, som går tilbake til 400-tallet og den særlig utsmykkede kirken San Pietro (900-tallet). I det storslåtte Palazzo dei Priori fra middelalderen er en berømt malerisamling med umbrisk kunst; det gamle vekslerkammer Collegio del Cambio er smykket med fresker av Perugino, San Domenico-klosteret er etruskisk museum.

Oldtidens Perusia var en av etruskernes 12 bystater, og ble erobret av romerne 310 f.Kr.; 41–40 f.Kr. brent av Octavian, men gjenreist som Augusta Perusia. I middelalderen blomstret Perugia som en selvstendig bystat, selv om den formelt hørte under Kirkestaten. 1534 ble den erobret av pavens tropper; 1860 innlemmet i det nye Italia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.