Tunsberg Castle

Marinemuseet, Horten.

Tunsberg Castle var en britiskbygd korvett av Castle-klassen, brukt av den norske marinen under andre verdenskrig.

Historie

Tunsberg Castle ble sjøsatt 16. august 1943 som HMS Shrewsbury Castle og tatt over av den norske marinen fra 17. april 1944. Den var stasjonert i Liverpool for eskortetjeneste av konvoier fra 25. mai 1944. Korvetten ble 7. desember 1944 overført til Nord-Norge og tilknyttet Marineavsnitt Kirkenes som var opprettet i det nylig frigjorte Øst-Finnmark, og gikk 9. desember fra britisk til sovjetisk overkommando. Under en operasjon for å frakte forsyninger til befolkningen i Båtsfjord gikk Tunsberg Castle 12. desember 1944 på en mine utenfor Makkaur fyr og sank med tap av fem av mannskapet. Skipssjef på Tunsberg Castle var kapteinløytnant Thore Jacobsen.

Spesifikasjoner

Tunsberg Castle var utstyrt med en firesylindret trippelekspansjonsmaskin med en ytelse på 2980 akselhestekrefter. Skipets utrustning bestod av en firetommers kanon, seks 20-millimeter luftvernkanoner, to 12,7-millimeter mitraljøser, Squid synkeminekaster og synkeminer.

  • Standard deplasement: 1060 tonn
  • Lengde: 76,80 meter
  • Toppfart: 16,5 knop
  • Rekkevidde: 6200 nautiske mil ved 15 knop
  • Mannskap: 110

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg