Makkaur fyr
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Makkaur fyr er en fyrstasjon på Molvikpynten på nordsiden av Varangerhalvøya i Båtsfjord kommune i Finnmark fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1928, automatisert i 1988 og avbemannet i 2005.

  • Tårnets høyde: 13,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 39 meter
  • Lysvidde: 17,6 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl(2) W 20s

Navnet

Fyret har navn etter det gamle Makkaur fiskevær som ligger et par kilometer unna. Navnet kommer fra det gammelnorske maðkaurr som betyr makksand, altså sand hvor det er mye mark, og dermed agn til fiske.

Historikk

Makkaur fyrstasjon ble bygget omtrent på det ytterste punktet midtveis mellom Kjølnes fyr og Vardø fyr. Dermed advarte det skipstrafikken mot et farlig punkt og viste også leia mot Båtsfjord. Bygningen fikk samme fasong som Geitungen fyr som ble bygget i 1924, med et lavt fyrtårn på taket av en betongbygning som inneholdt nødvendig maskineri. Bygningene ligner også på de på Slettringen fyr som ble bygget i 1923. Lykthuset hadde et andre ordens lynblinkapparat. Bolighus til tre ansatte med familier, uthus og naust ble bygget et stykke unna.

Under andre verdenskrig ble fyrstasjonen svært ødelagt. Det tok tre år å gjenoppbygge anlegget. Lykta ble da byttet ut med et tredje ordens lynblinkapparat, og det ble montert et diafon tåkesignal. I 1959 ble fyret gjort om til tørnstasjon, og i 1964 ble fyrmesterboligen revet. Fyret ble fredet i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg