Trondheims gamle sinnssykehus "Tronka" på Kakvskinnet. I dag kontorer for Statsbygg.
.
Lisens: fri

Tronka er en av flere historiske bygninger som ligger på Kalvskinnet i Midtbyen i Trondheim. Den monumentale trebygningen i klassisk stil ble oppført i årene 1836–1842, som Trondhjems Hospitals Pleiestiftelse for Sindsvage. Den ligger i Erling Skakkes gate 66.

Faktaboks

Etymologi
navnet antas avledet av det franske ordet tronc, ‘kiste’, her utlagt som ‘dårekisten’

Bygningen ble fredet allerede i 1927, som et av de første fredningsobjektene i landet.

Historikk

Historien til bygningen er lite kjent, men arkitekten antas å være Ole Petter Riis Høegh i samarbeid med Gustav Adolph Lammers. Bygningen består av en tverrstilt midtfløy med to sidefløyer. Bortsett fra at bygningen opprinnelig hadde påbygde latriner og badehus mot nord, som nå er revet, er bygningen eksteriørmessig lite endret.

Som institusjon rommet bygningen opprinnelig 32 pasienter. Etter at Trondheim kommune overtok bygningen i 1919 ble den ombygd til leiligheter med 12 små boenheter. I 1995 ble bygningen overtatt av Statsbygg region Midt-Norge, som restaurerte den og tok den i bruk som kontorlokaler.

Bygningen har også en fremtredende rolle i Jan Boris Stenes krimroman «Lucifers fall» fra tidlig på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg