Midtbyen (Trondheim)

Bildet viser hvordan Midtbyen rammes inn av Nidelvas elveslyng. Bildet er tatt fra en posisjon over bydelen Øya, og lengst borte til høyre er Lade. Bildet er fra 2008.
.
Lisens: fri
Munkegata i Trondheim sett fra tårnfoten på Nidaros domkirke. Ute i fjorden ses Munkholmen.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Midtbyen er det lokale navnet på Trondheim sentrum, den eldste og sentrale bydelen i Trondheim. Midtbyen omfatter bysenteret innenfor nederste elveslynge og kanalen mot nord. Området avgrenses i vest av Skansen og Ila. Arealet er omkring 1 km2, med noe over 6000 bosatte, inkludert de som bor i hybelleiligheter (basert på folkeregistrert adresse 2018). Omkring 18 500 personer har Midtbyen som sin hovedarbeidsplass. De fleste historiske bygninger og sentrale institusjoner i Trondheim ligger i Midtbyen.

Faktaboks

Også kjent som

Midtby’n

Reguleringsplanen for Midtbyen, slik vi kjenner den i dag, ble utarbeidet av Caspar de Cicignon etter bybrannen i 1681. Den kjennetegnes av brede gater som skulle hindre fremtidige branner i å spre seg raskt. Planen ble etter hvert noe modifisert ved at det gjennom de største kvartalene ble anlagt smale gater, som kalles veiter. I noen tilfeller følger veitene gateløp fra tiden før brannen.

Byen deles i fire kvarter av den øst/vest-løpende Kongens gate og den nord/sør løpende Prinsens gate i forlengelsen av Elgeseter bru fra sør. Den vestlige delen utgjøres av bydelene Kalvskinnet i sør og Løkkan (Hospitalsløkkan) i nord, som for det meste består av lav trehusbebyggelse. Øst for Prinsens gate finnes i sør Domkirken, Erkebispegården og Rådhuset. I det nordøstre kvarter befinner seg den eldste delen av byen; den delen som i dag utgjør Midtbyens handelsstrøk. Her ligger også byens konsertsal; Olavskvartalet med Olavshallen. Munkegata, som er byens paradegate, går fra Domkirken til Ravnkloa og krysser Kongens gate på byens hovedtorg, som i Trondheim kalles Torvet.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Midtbyen
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg