Trondenes er et sogn og prosti i Troms.

Sognet, som utgjør nordre del av Harstad kommunes del av Hinnøya, nord og vest for bysenteret, har 5367 innbyggere (2018). I sognet er det to kirker, Trondenes ut mot Vågsfjorden, rundt 6 kilometer nord for bysenteret, og Elgsnes kapell ut mot Toppsundet lengst nord på Hinnøya. Trondenes kirke er oppført omkring 1250 i gotisk stil og har blant annet tre altere med senmiddelalderske alterskap. Den er landets nordligste steinkirke fra middelalderen og har rester av befestningstårn i kirkegårdsmuren. Siste restaurering ble fullført i 1950.

I Trondenes sogn er det gjort mange funn fra yngre steinalder og senere perioder. Ut mot Altevågen kan man se gravhauger og nausttufter fra Asbjørn Selsbanes tid, omkring 1020. Indre Elgsnes har Europas nordligste, kjente gravhauger fra bronsealderen.

I det vesle vannet Laugen vest for Trondenes kirke skal ifølge tradisjonen de første kristne i Nord-Norge være døpt, kanskje så tidlig som i år 999.

Trondenes prosti omfatter kommunene Harstad, Kvæfjord, Ibestad, Gratangen og Skånland og har i alt 33 239 innbyggere (2018).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.