Faktaboks

Trondenes
Uttale

tr'ondenes, tr':oness

Etymologi

Norrønt Þrándarnes/Þróndarnes. Førsteleddet er trolig þróndr 'galte', brukt om en framspringende fjellformasjon

Trondenes er et sogn og prosti i Troms fylke.

Sognet utgjør nordre del av Harstad kommunes del av Hinnøya, nord og vest for bysenteret. I sognet er det to kirker, Trondenes ut mot Vågsfjorden, rundt 6 kilometer nord for bysenteret, og Elgsnes kapell ut mot Toppsundet lengst nord på Hinnøya. Trondenes kirke er oppført omkring 1250 i gotisk stil og har blant annet tre altere med senmiddelalderske alterskap. Den er landets nordligste steinkirke fra middelalderen og har rester av befestningstårn i kirkegårdsmuren. Siste restaurering ble fullført i 1950.

I Trondenes sogn er det gjort mange funn fra yngre steinalder og senere perioder. Ut mot Altevågen kan man se gravhauger og nausttufter fra Asbjørn Selsbanes tid, omkring 1020. Indre Elgsnes har Europas nordligste, kjente gravhauger fra bronsealderen.

I det vesle vannet Laugen vest for Trondenes kirke skal ifølge tradisjonen de første kristne i Nord-Norge være døpt, kanskje så tidlig som i år 999.

Trondenes prosti omfatter kommunene Harstad, Kvæfjord, Ibestad, Gratangen og Skånland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg