Asbjørn Selsbane

Faktaboks

Asbjørn Selsbane
Asbjørn Sigurdsson Selsbane
levde på første halvdel av 1000-tallet

Artikkelstart

Asbjørn Selsbane var en norsk stormann, som var brorsønn av Tore HundBjarkøy i Troms. Tilnavnet Selsbane fikk han fordi han drepte kong Olav Haraldssons årmann Tore Sel på kongsgården Avaldsnes ved Karmsundet.

Som straff for drapet tvang kongen ham til å gi løfte om å tre inn i Tores årmannsstilling, som ville ha innebåret en sosial degradering for Asbjørn. Etter Tore Hunds råd brøt han sitt løfte og ble deretter drept av kongens ombudsmann Åsmund Grankjellsson. Drapet skjerpet motsetningene mellom Olav og kystaristokratiet i Vest- og Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Ragnhild Sandøy

Hei Drapet på Asbjørn Sigurdsson Selsbane blei en av flere utløsende årsaker til at håløyghøvdingene og ladejarlene utfordret og drap Olav Digre som ville underlegge seg også rikene nord for Dovre, på Stiklestad. Onkelen Tore Hund var en av de mektige håløyghøvdingene, og var en av tre som ga kong Olav banesår under slaget. Dette savnes i teksten Likedan burde omstendighetene rundt drapet på Asbjørn, og det dette drapet medførte av hevn og fiendskap, og ettrehvert det man har kalt bondereising, være omtalt, både i artikkelen om Asbjørn og flere andre artikler selvsagt.

svarte Ida Scott

Hei Ragnhild. Takk for innspill. Hvis du savner mer utfyllende informasjon, anbefaler jeg deg å lese artikkelen om Asbjørn Selsbane i Norsk biografisk leksikon, se lenke under "les mer i Store norske leksikon". Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Ragnhild Sandøy

Hei igjen Ja, det har jeg gjort. Den er også mangelfull.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg