Faktaboks

Trond Mohn
Født
3. april 1943, Buckie, Skottland
Virke
Forretningsmann og mesén
Familie

Foreldre: Industrigründer Frank Mohn (1916–2002) og Eva Wigum (1920–1982).

Gift 8.8.1970 med Mette Mortmansgård (29.9.1944–), datter av kjøpmann Finn M. Mortmansgård (1912–1991) og Inger Heide (1920–2010).

Trond Mohn, 2019
Av /NTB scanpix.

Trond Mohn er en norsk forretningsmann som ledet familiebedriften Frank Mohn AS fra 1978 frem til det ble solgt i 2014. Bedriften, som ble solgt til svenske Alfa Laval i 2014, er ledende i verden innenfor skipspumper og oljevernutstyr. Som filantrop har han markert seg ved å gi store summer av formuen til veldedige formål som helsetjenester og medisinsk forskning, idrett og miljøvern.

Trond Mohn har i flere år vært en av Norges rikeste personer. Han er også et profilert medlem av Arbeiderpartiet.

Bakgrunn og utdannelse

Mohn ble født i Skottland under foreldrenes opphold der under andre verdenskrig, men vokste opp i Fana og tok examen artium ved Fana gymnas i 1962. Som sin far utmerket han seg i friidrett, og i 1961 klarte han å forbedre farens klubbrekord i Brann på 400 meter fra 51,4 til 50,2 sekunder. Veien til sjefsstolen gikk via siviløkonomutdannelse i Mannheim, Tyskland, hvor han tok eksamen i 1970.

Forretningsmann

Rett etter eksamen trådte Mohn inn i familiebedriften Frank Mohn AS, som hans far grunnla i 1938. Han var administrerende direktør fra 1978 til 2014, da bedriften ble solgt til svenske Alfa Laval.

Det aller meste av selskapets produksjon foregår ved fabrikker i Fusa og på Flatøy i Meland, en mindre del ved hovedbasen i Heldal i Bergen. I utlandet ble salgs- og serviceavdelinger etablert i Nederland, USA, Brasil, Singapore, Sverige, Japan, Korea og Kina. Produktspekteret ble jevnlig utvidet. I tillegg til å ha forsynt verdens tankskipsflåte med nærmere 30 000 lossepumper, leverte fabrikkene brannslukningspumper og offshorerelatert utstyr. Bedriften har også bistått ved oljeopptak etter skipsforlis og andre oljelekkasjer, blant annet under Gulfkrigen. Rederier er konsernets største kunder, og mer enn 90 prosent av produktene eksporteres.

Filantrop

Mohn er i norsk offentlighet mest kjent som raus sponsor og mesén. Som chartermedlem i lionsklubben LC Bergen/Løvstakken kom Trond Mohn tidlig aktivt med i humanitært hjelpearbeid. Da mer omfattende bistand kunne baseres på økende overskudd fra egen bedrift, skjedde det lenge i det skjulte. Når julen nærmet seg, ble det snart en vane at generøse pengegaver uventet ble gitt til foreninger og institusjoner som sårt trengte hjelpen, men som slett ikke hadde bedt om den. Hvor gavene kom fra, lot giveren være et offentlig mysterium. En gravende journalist klarte til slutt likevel å avsløre bergensernes gode fé. Det viste seg altså å være Trond Mohn.

En oppsummering bladet Kapital foretok høsten i 2021, viste at han gjennom de siste 30 årene totalt hadde gitt over 5 milliarder kroner i gaver, særlig til forskningsformål, medisinsk utstyr, utdanning, kultur og idrett. En lang rekke idrettsanlegg er blitt bygget på grunnlag av midler fra Mohn. Ledende fotballklubber som Sportsklubben Brann, Tromsø idrettslag og Sogndal Idrettslag har i flere år hatt Mohn som viktigste private bidragsyter. Også miljøbevegelsen har fått betydelige gaver. Norges Miljøvernforbund har fått over 80 millioner kroner.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg