Trond Mohn

Faktaboks

Trond Mohn
Født
3. april 1943, Buckie, Skottland
Død

Trond Mohn er en norsk forretningsmann og mesén. Han var administrerende direktør mellom 1978 og 2014 i familiebedriften Frank Mohn AS, som hans far grunnla i 1938. Bedriften, som ble solgt til svenske Alfa Laval i 2014, er ledende i verden innenfor skipspumper og oljevernutstyr.

Mohn er i norsk offentlighet mest kjent som raus sponsor og mesén. En oppsummering i pressen i 2016 viste at han de siste par tiår totalt hadde gitt minst 4,7 milliarder kroner i gaver, særlig til forskningsformål, medisinsk utstyr, utdanning, kultur og idrett. En lang rekke idrettsanlegg er blitt bygget på grunnlag av midler fra Mohn. Ledende fotballklubber som Sportsklubben Brann, Tromsø idrettslag og Sogndal Idrettslag har i flere år hatt Mohn som viktigste private bidragsyter. Også miljøbevegelsen har fått betydelige gaver. Norges Miljøvernforbund har fått over 80 mill. kroner.

Trond Mohn hadde ifølge skattelistene i 2016 nær 10 milliarder kroner i formue og var dermed en av landets aller rikeste. Han er profilert medlem av Arbeiderpartiet, og uttalte på et partimøte i 2015 at "jeg er stolt av å betale mye skatt".

Mohn er utdannet siviløkonom fra Universitetet i Mannheim i 1970.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg