Trond Mohn

Faktaboks

Trond Mohn
Født
3. april 1943, Buckie, Skottland
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Trond Mohn er en norsk forretningsmann som ledet familiebedriften Frank Mohn AS fra 1978 frem til det ble solgt i 2014. Som filantrop har han markert seg ved å gi store summer av formuen til veldedige formål som helsetjenester og medisinsk forskning, idrett og miljøvern.

Utdanning, arbeid og virke

Mohn er utdannet siviløkonom fra Universitetet i Mannheim i 1970.

Han var administrerende direktør mellom 1978 og 2014 i familiebedriften Frank Mohn AS, som hans far grunnla i 1938. Bedriften, som ble solgt til svenske Alfa Laval i 2014, er ledende i verden innenfor skipspumper og oljevernutstyr.

Mohn er i norsk offentlighet mest kjent som raus sponsor og mesén. En oppsummering i pressen i 2016 viste at han de siste par tiår totalt hadde gitt minst 4,7 milliarder kroner i gaver, særlig til forskningsformål, medisinsk utstyr, utdanning, kultur og idrett. En lang rekke idrettsanlegg er blitt bygget på grunnlag av midler fra Mohn. Ledende fotballklubber som Sportsklubben Brann, Tromsø idrettslag og Sogndal Idrettslag har i flere år hatt Mohn som viktigste private bidragsyter. Også miljøbevegelsen har fått betydelige gaver. Norges Miljøvernforbund har fått over 80 millioner kroner.

Trond Mohn har i flere år vært en av Norges rikeste personer. Han er også et profilert medlem av Arbeiderpartiet.

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg