Faktaboks

Lions Clubs International
Uttale
lˈaiənz klʌbz intənˈæʃənəl
Lions Clubs International
Lions Clubs Internationals logo og valgspråk. Fra en skulptur i Braga, Portugal.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Lions Clubs International er en verdensomspennende organisasjon som blant annet har til formål å drive humanitært, sosialt og samfunnsnyttig arbeid. Navnet Lions er dannet av forbokstavene i ordene Liberty, Intelligence, Our Nation's Safety (fritt oversatt: «frihet og kunnskap er vår nasjons sikkerhet»). Organisasjonens valgspråk er «We Serve» (på norsk «Til tjeneste»).

Medlemskap oppnås ved innbydelse, men alle opplysninger om organisasjonen, møter og medlemskap er åpne. Medlemskap var lenge forbeholdt menn, men fra 1987 har kvinner hatt adgang.

Siden 1957 har Lions også hatt en ungdomsorganisasjon, LEO (etter det latinske ordet for «løve» og en forkortelse for «Learning, Experience, Opportunity», fritt oversatt: «læring, erfaring, mulighet»). Her kan barn, ungdom og unge voksne delta i ulike humanitære prosjekter samtidig som de får ledertrening og erfaring med organisasjonsarbeid. Alpha LEO-klubbene er for barn i alderen 12–18 år, Omega LEO for unge voksne i alderen 18–30 år. I 2021 var det mer enn 160 000 LEO-medlemmer fordelt på over 7400 klubber i mer enn 150 land og territorier.

Utbredelse

I 2021 var det omtrent 1,4 millioner medlemmer i verden, fordelt på over 48 000 klubber i mer enn 200 forskjellige land og geografiske områder. Dette gjør Lions til verdens største humanitære serviceorganisasjon. I 2021 var det dessuten omkring 160 000 Leos-medlemmer fordelt på over 7400 klubber i mer enn 150 land og territorier.

I Norge hadde Lions i 2021 omkring 10 000 medlemmer fordelt på fem distrikter og cirka 380 klubber.

Aktiviteter

De enkelte klubbene bestemmer selv hvilke humanitære eller samfunnsgagnlige aktiviteter de vil prioritere, men de kan også velge (eller bli pålagt) å delta i nasjonale eller internasjonale prosjekter. Hovedfokus vil likevel være den enkelte klubbens arbeid i lokalsamfunnet og selvvalgte nasjonale og internasjonale engasjementer.

Fra starten var ulike prosjekter til beste for synshemmede ett av organisasjonens hovedsatsingsområder, og dette har etter hvert blitt utvidet til å omfatte også personer/familier med andre funksjonsnedsettelser. Med årene har også andre oppgaver fått økt oppmerksomhet, blant andre kampen mot diabetes, kreft blant barn og unge, forebygging av sult, nødhjelp ved naturkatastrofer og innsats for flyktninger, miljøvern og forebygging av rusproblemer.

Aktiviteter i Norge

Den første store landsomfattende Lions-aktiviteten i Norge var «Røde fjær»-aksjonen i 1966, som ble arrangert til støtte for Ridderrennet og initiativtageren Erling Stordahls tanke om å etablere et helsesportsenter på Beitostølen i Valdres. Røde Fjær-aksjoner avholdes omtrent hvert femte år.

I 1966 startet to Lions-klubber i Oslo-området landets første førerhundskole, hvor spesialtrente hunder og synshemmede personer kan få opplæring og trene sammen. Skolen har (per 2021) levert omkring 500 førerhunder.

Lions-klubber over hele landet arrangerer hvert år – siste lørdag i april – den såkalte Tulipan-aksjonen, der tulipanbuketter selges til inntekt for rusforebyggende og holdningsskapende arbeid blant barn og unge.

Historikk

Lions ble stiftet i USA i 1917 av forretningsmannen Melvin Jones (1879–1960) og har sitt hovedsete i Chicago. Lionsbevegelsen kom til Europa i 1948 med Lions Club Stockholm som den første klubben. Lions Club Oslo ble stiftet året etter, og Norge ble dermed det fjerde landet i Europa som kom med i bevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg