Faktaboks

Trine Wiggen

Trine Amalie Wiggen

Født
22. februar 1968
Trine WIggen sammen med Ole Johan Skjelbred i Ibsenmaskinen på Nationaltheateret (2010).
/Scanpix.

Trine Wiggen er en norsk skuespiller som har arbeidet ved flere norske teatre og spilt i en rekke filmer.

Bakgrunn

Wiggen er utdannet ved Ballettakademiet i Göteborg (1989) og Statens Teaterhøgskole (1994). Hun har også grunnfag i teatervitenskap.

Karriere

Trine Wiggen har arbeidet for Den Nationale Scene og Oslo Nye Teater, og i 1998 kom hun til Nationaltheatret. Der har hun blant mange andre roller tolket Fanny Wilton i Sebastian Hartmanns oppsetning av Henrik Ibsens John Gabriel Borkman (2004) og Barbro i hans oppsetning av Knut Hamsuns Markens Grøde (2007), rollen som Søster i Arne Lygres Mann uten hensikt (2005), i regi av Alexander Mørk-Eidem, Thea Elvsted i Eirik Stubøs regi av Ibsens Hedda Gabler (2006) og Olga i Hanne Tømtas regi av Anton Tsjekhovs Tre søstre (2014).

Hun spilte tittelrollen i Jon Fosses gjendiktning av Racines Fedra på svenske Riksteatern i 2005, også den regissert av Eirik Stubø.

Hun oversatte og regisserte Sam Shepherds Fool for love for Nationaltheatret, med premiere i 2011. Samme år spilte hun rollen som Emilia i William Shakespeares Othello.

Hun har også spilt i en rekke filmer, blant dem En folkefiende, Varg Veum – Bitre Blomster, Vinterkyss og Mannen som elsket Yngve.

På TV har hun blant annet spilt i seriene Det tredje øyet, Kampen for tilværelsen og Mammon.

Meritter

Trine Wiggen ble nominert til Heddaprisen 2006 for sin tolkning av Una i Blackbird, i klassen for beste kvinnelige hovedrolle, og mottok Morgenbladets alternative Gablerpris samme år. I 2010 vant hun Heddaprisen i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for tittelrollen i Valerie Solanas skal bli president i Amerika av Sara Stridsberg på Teatret på Torshov, Nationaltheatret. Forestillingen var regissert av Kjersti Horn.

Sammen med Anne Regine Klovholt etablerte Wiggen teaterkompaniet !bang produksjoner i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg