Trine Wiggen

Faktaboks

Trine Wiggen

Trine Amalie Wiggen

Født
22. februar 1968
Trine WIggen sammen med Ole Johan Skjelbred i Ibsenmaskinen på Nationaltheateret (2010).
/Scanpix.

Trine Wiggen er en norsk skuespiller som har arbeidet ved flere norske teatre og spilt i en rekke filmer.

Bakgrunn

Wiggen er utdannet ved Ballettakademiet i Göteborg (1989) og Statens Teaterhøgskole (1994). Hun har også grunnfag i teatervitenskap.

Karriere

Trine Wiggen har arbeidet for Den Nationale Scene og Oslo Nye Teater, og i 1998 kom hun til Nationaltheatret. Der har hun blant mange andre roller tolket Fanny Wilton i Sebastian Hartmanns oppsetning av Henrik Ibsens John Gabriel Borkman (2004) og Barbro i hans oppsetning av Knut Hamsuns Markens Grøde (2007), rollen som Søster i Arne Lygres Mann uten hensikt (2005), i regi av Alexander Mørk-Eidem, Thea Elvsted i Eirik Stubøs regi av Ibsens Hedda Gabler (2006) og Olga i Hanne Tømtas regi av Anton Tsjekhovs Tre søstre (2014).

Hun spilte tittelrollen i Jon Fosses gjendiktning av Racines Fedra på svenske Riksteatern i 2005, også den regissert av Eirik Stubø.

Hun oversatte og regisserte Sam Shepherds Fool for love for Nationaltheatret, med premiere i 2011. Samme år spilte hun rollen som Emilia i William Shakespeares Othello.

Hun har også spilt i en rekke filmer, blant dem En folkefiende, Varg Veum – Bitre Blomster, Vinterkyss og Mannen som elsket Yngve.

På TV har hun blant annet spilt i seriene Det tredje øyet, Kampen for tilværelsen og Mammon.

Meritter

Trine Wiggen ble nominert til Heddaprisen 2006 for sin tolkning av Una i Blackbird, i klassen for beste kvinnelige hovedrolle, og mottok Morgenbladets alternative Gablerpris samme år. I 2010 vant hun Heddaprisen i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for tittelrollen i Valerie Solanas skal bli president i Amerika av Sara Stridsberg på Teatret på Torshov, Nationaltheatret. Forestillingen var regissert av Kjersti Horn.

Sammen med Anne Regine Klovholt etablerte Wiggen teaterkompaniet !bang produksjoner i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg