Faktaboks

Tove Pihl

Tove Agnethe Pihl

Født
21. desember 1924, Oslo
Død
20. januar 1987, Oslo
Tove Pihl
Av /Stortingsarkivet.

Tove Pihl var en norsk pedagog og politiker for Arbeiderpartiet, som representerte OsloStortinget fra 1969 til 1973. Hun er særlig kjent for sin rolle i abortkampen.

Politisk arbeid

Tove Pihl var datter av professor dr.med. og universitetsrektor Otto Lous Mohr (1886–1967) og av lege Tove Mohr (1891–1981), og hun var datterdatter av Katti Anker Møller. Alle de tre generasjonene kvinner var viktige forkjempere for at kvinner selv skal kunne bestemme om de ville bære fram et barn.

Tove Pihl var sentral da Arbeiderpartiet i 1969 vedtok at kvinner skulle ha rett til selvbestemt abort, og da Arbeiderpartiet tok saken videre som forslag på Stortinget. I en tale i Stortinget i 1969 sa hun: «Intet barn i Norge skal komme uønsket til verden». Da abortloven først ble vedtatt i 1978, satt Tove Pihl på tilhørerbenken sammen med morten Tove Mohr.

Som stortingsrepresentant var Tove Pihl medlem av Justiskomiteen. Hun tok til orde for å «få opphevet Lov av 20. juni 1891 som gir foreldre rett til å slå sine barn». Som en av få representanter fra Arbeiderpartiet var hun uttalt motstander av norsk medlemskap i EEC/EF, som senere skulle bli EU.

Tove Pihl hadde flere offentlige verv knyttet til engasjementet for familierådgivning, barn og barnevern, blant annet som leder av det norske arbeidsutvalget for FNs barneår i 1979.

Pihl markerte seg som talsperson for et humanistisk livssyn. Hun var opptatt av menneskerettigheter og internasjonal politikk, og engasjerte seg særlig i kampen mot atomvåpen.

Hun deltok i flere folkebevegelser: Fra 1973 til 1974 ledet hun Vietnambevegelsen, som kjempet mot krigføringen i Vietnam. Fra 1980 til 1986 var hun medlem av styret for Nei til atomvåpen. Hun var dessuten oppnevnt av staten som medlem av Rådet for Norsk Utenrikspolitisk Institutt fra 1978 til 1982.

Tove Pihl ga ut flere bøker og skrifter om skole, familiepolitikk og internasjonale spørsmål som menneskerettigheter og atomvåpen.

Utdanning og pedagogisk arbeid

Tove Pihl var gift med genetiker Alexander Pihl. I 1947 reiste de til USA. Her tok Tove Pihl først bachelor i psykologi ved universitetet i Rochester i 1948, så master i pedagogikk ved universitetet i Chicago i 1949. I 1950 tok hun lærerskoleeksamen i Oslo.

Først arbeidet Pihl som lærer ved Bjølsen skole, før hun ble rektor ved Korsvoll skole i 1963. Med en humanistisk lederstil utviklet hun skolen til en foregangsskole. Hun fortsatte som rektor ved Korsvoll fram til hun døde i 1987. En byste av henne er satt opp ved skolen.

Tove Pihl hadde enn rekke offentlige verv knyttet til engasjementet for skole og pedagogikk. Blant annet ledet hun skolerådet i Oslo fra 1960 til 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg