Tommaso Campanella

SCODE. Begrenset gjenbruk

Tommaso Campanella var en italiensk filosof. Han var opprinnelig dominikanermunk, men oppgav munkelivet da han kom under innflytelse av Telesio, en av den vitenskapelige renessanses førende menn. Etter deltagelse i en sammensvergelse mot det spanske herredømme i Napoli ble Campanella fengslet i 1599 og holdt innesperret i 27 år, men ble satt fri ved pave Urban 8s inngripen og flyktet noen år senere til Paris. I fengselet skrev han sine filosofiske verker.

Campanellas berømte verk Città del sole (Solstaten) ble skrevet i 1602 og beskriver en kommunistisk idealstat med fire timers arbeidsdag, ingen privateiendom, praktisk talt intet privatliv, og med paven som overhode. Som Bruno har han mottatt sterke inntrykk fra Nicolaus fra Kues; han vendte seg mot den aristoteliske skolastikk og krevde et direkte studium av naturen, både inne i mennesket og utenom det.

Den menneskelige bevissthet er for Campanella, som for Descartes, den viktigste filosofiske kjensgjerning. Forestillingen om den uendelige Gud er medfødt hos mennesket. Denne Gud er i alle ting; selv de såkalte døde ting er på sett og vis besjelet. Campanellas lære munner altså ut i en panteisme som minner om Brunos. I naturfilosofien følger han Telesio og hevder den eksperimentelle metodes berettigelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.