Togos utenrikspolitikk

Artikkelstart

Togos forhold til nabolandet Ghana er spesielt på grunn av den koloniale historien; en del av den tyske kolonien Togoland valgte i en folkeavstemning i 1956 å slutte seg til Ghana fremfor den kommende selvstendige staten Togo. Ewe-folket er dermed splittet mellom de to nabostatene, men har nær kontakt, blant annet i form av illegal handel. Forholdet mellom Togo og Ghana har i mange år vært vanskelig, og grensen har i flere perioder vært stengt, blant annet i 1994, etter et mislykket kuppforsøk som Gnassingbe Eyadéma (Togos president 1967–2005) beskyldte Ghana for medvirkning til.

Togo har et nært forhold til Frankrike, selv om det ble anstrengt tidlig i 1990-årene som følge av mangelfull demokratisk praksis i Togo. Etter et kuppforsøk i 1987 sendte Frankrike og Zaïre (nå DR Kongo) soldater til Togo. Togo har også et nært forhold til Tyskland.

Togo har deltatt i den panafrikanske fredsbevarende styrken i Den sentralafrikanske republikk samt den vestafrikanske fredsstyrken i Guinea-Bissau og Elfenbenskysten. President Eyadéma meglet i flere konflikter i regionen, både i Guinea-Bissau, i Sierra Leone og i Elfenbenskysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg