Alsta

7 badende elger, under fjellrekken De Syv Søstre. Bildet er tatt på Offersøya sør på øya. Alstenøya er ofte omtalt som "Elgøya", grunnet stor elgbestand.
7 badende elger
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Alsta, øy på kysten av Helgeland i Alstahaug og Leirfjord kommuner, Nordland; 152,6 km2 med 6969 innbyggere (2017).

Faktaboks

Etymologi
norrønt Alǫst
Også kjent som

Tidligere også skrevet Alsten og Alstein

Alsta ligger i ytre del av Vefsnfjorden og deler denne i to utløp: Sundet som fører nord om øya og videre sørvestover i Leirfjorden, Ulvangen og Alstenfjorden, og fortsettelsen av Vefsnfjorden som dreier mot sørvest ved Sørnesskjæret og fører mellom Alsta og fastlandet. Vefsnfjorden munner ut ved Tjøtta.

Vestsiden av Alsta hører til strandflaten og er for en vesentlig del veldyrket. På den østlige delen ligger tinderekken Sju søstre med fire topper over 1000 meter. Høyest er den nordligste toppen, Botnkrona, med 1072 moh.

På nordvestspissen av øya, ved Vefsnfjordens nordre utløp, ligger tettstedet Sandnessjøen som er kommunesenter i Alstahaug og kommunikasjonssenter for denne delen av Helgeland. Sandnessjøen har hurtigruteanløp, og herfra fører Helgelandsbrua med Fv. 17 ("Kystriksveien i Nordland") over til Leinesodden på fastlandet i Leirfjord. Fv. 17 forbinder Alsta også med Offersøya og Tjøtta i sør. På vestsiden av Alsta, rundt ti km sør tettstedet, ligger Sandnessjøen Lufthavn, Stokka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg