Thomas Michael Keneally, australsk forfatter. Han har skrevet dokumentarbøker, romaner og skuespill med emner som spenner over fortid og nåtid, Australia og Europa, og han har også skrevet for fjernsyn og film. Romanen Bring Larks and Heroes (1967, norsk overs. Straffekolonien, 1971) er en skildring fra den gang Australia var deportasjonssted; The Chant of Jimmie Blacksmith (1972, filmatisert 1978) er basert på en sann historie om en halvblods aborigin som ble tiltalt for mord omkring århundreskiftet. Dokumentarromanen Schindler's Ark (1982, Booker-prisen; norsk overs. De utvalgte, 1985) ble filmatisert av Steven Spielberg i 1993 under tittelen Schindler's List (og utgitt på nytt med denne tittelen). Den skildrer en tysk forretningsmanns innsats for å redde 1300 jøder fra gasskamrene.

Av senere romaner kan nevnes The Playmaker (1987), Flying Hero Class (1991), Woman of the Inner Sea (1992), om identitetsproblematikk, Jacko (1993), A River Town (1995), Bettany's Book (2000), An Angel in Australia (2003), med utgangspunkt i den annen verdenskrig, og The Tyrant's Novel (2004), om flyktninger og politikk. Dessuten har han skrevet et par romaner under pseudonymet William Coyle.

Keneally er en av Australias fremste forfattere. En rød tråd gjennom hans forfatterskap er konflikten mellom individets integritet og de krav religiøse og politiske ideologier og systemer stiller overfor den enkelte. Han er en fremtredende representant for den republikanske bevegelsen i Australia. Selvbiografien Homebush Boy: A Memoir kom i 1995.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.