Thomas Michael Keneally

Faktaboks

Thomas Michael Keneally
uttale:
kənˈi:li
født:
1935

Thomas Michael Keneally er en australsk forfatter. Han har skrevet dokumentarbøker, romaner og skuespill med emner som spenner over fortid og nåtid, Australia og Europa, og han har også skrevet for tv og film.

Romanen Bring Larks and Heroes (1967, norsk overs. Straffekolonien, 1971) er en skildring fra den gang Australia var deportasjonssted; The Chant of Jimmie Blacksmith (1972, filmatisert i 1978, Messen om Jimmie Blacksmith) er basert på en sann historie om en halvt aboriginsk mann som ble tiltalt for mord omkring århundreskiftet. Dokumentarromanen De utvalgte (Orginaltittel: Schindler's Ark, 1982, norsk oversettelse, 1985) ble filmatisert av Steven Spielberg i 1993 under tittelen Schindler's List (og utgitt på nytt med denne tittelen). Den skildrer en tysk forretningsmanns innsats for å redde 1300 jøder fra gasskamrene. Romanen vant Booker-prisen.

Av senere romaner kan nevnes The Playmaker (1987), Flying Hero Class (1991), Woman of the Inner Sea (1992), om identitetsproblematikk, Jacko (1993), A River Town (1995, En elveby), Bettany's Book (2000, Bettanys bok), An Angel in Australia (2003, En engel i Australia), med utgangspunkt i andre verdenskrig, og The Tyrant's Novel (2004, Tyrannens roman), om flyktninger og politikk. Dessuten har han skrevet et par romaner under pseudonymet William Coyle.

Keneally er en av Australias fremste forfattere. En rød tråd gjennom hans forfatterskap er konflikten mellom individets integritet og de krav religiøse og politiske ideologier og systemer stiller overfor den enkelte. Han er en fremtredende representant for den republikanske bevegelsen i Australia. Selvbiografien Homebush Boy: A Memoir kom i 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pierce, Peter: Australian melodramas : Thomas Keneally's fiction, 1995
  • Quartermaine, Peter: Thomas Keneally, 1991

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg