Et segl fra 1584 danner grunnlaget for det første byvåpenet til kjøpstaden Thisted. Fram til 1536 hørte byen inn under biskopen i Børglum, en religiøs tilhørighet som gir en sannsynlig forklaring på motivet madonna med barn.
.
Hanstholm fyr
Hanstholm fyr ble oppført i 1843 og ble fredet i 1979 da Hansholm kommune kjøpte fyret og innrettet museum og utstillingslokaler.
Hanstholm fyr
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Thisted er en kommune på nordvestkysten av Jylland i Danmark. Den hadde 43 383 innbyggere i 2023 og har et areal på 1102 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av Hanstholm, Thisted og Sydthy kommuner ved kommunereformen i 2007. Den tilhører Region Nordjylland. Kommunens administrasjonssenter ligger i Thisted by. Hansted er en av de viktigste fiskehavnene på vestkysten.

Kommunens største byer etter folketall i 2023. Innbyggertall i parentes.

  • Thisted (13 534)
  • Hurup (2707)
  • Hanstholm (2088)
  • Snedsted (1138)
  • Klitmøller (1222)

Thisted by

Thisted
Thisted
Av /Shutterstock.

Thisted er hovedbyen i Thy og fikk byprivilegier fra 1524, men er kjent allerede fra 1300-tallet. Den første havnen ble anlagt i 1840 og opparbeidelsen av Frederik 7s kanal og utbygging av vei- og jernbanenettet på 1800-tallet gjorde at handel, skipsfart og industri blomstret opp. Bykjernen er preget av det gamle gatenettet, har bratte og krokete gater, små torg og et vakkert parkanlegg, Christiansgave. Forfatteren J.C. Jacobsens barndomshjem er nå lokalmuseum. Thisted har fortsatt allsidig industri og er hjemsted for blant annet slakterikonsernet Tican og det lille, men landskjente Thisted Bryggeri (økologisk øl), Premier Is og Oticon (høreapparater).

Thisted er vennskapsby med Skien.

Hanstholm

Hanstholm har Danmarks største fiskehavn, anlagt i 1961–1967, med store fryserier og fileteringsanlegg. Danmarks kraftigste fyrtårn, Hanstholm fyr, ble innviet i 1843 og eies i dag av Thisted kommune, som bruker de fredede bygningene til museum og utstillingslokaler. Hanstholm kirke er fra 1100-tallet. Under andre verdenskrig anla tyskerne en stor festning i Hanstholm, som skulle sikre innseilingen til Kattegat og Østersjøen gjennom Skagerrak. Det var det sterkeste forsvarsanlegget i Danmark, med om lag 450 betongbunkere. Ruinene preger fortsatt byens sentrum. En del av det enorme anlegget er innrettet som et museum. Tyskerne bygget også et tilsvarende festningsanlegg i Norge; Møvik fort.

Ydby

Ydby Hede
Ydby Hede har Danmarks største samling gravhauger.
Ydby Hede
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ydby er en landsby som ligger i det sydlige Thy. Landsbyen hadde 238 innbyggere i 2023 og er en stasjonsby på Thybanen. Den nærliggende Ydby Hede har en samling med 32 gravhauger fra bronsealderen, den største samling gravhauger i Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg