Faktaboks

Tahar ben Jelloun
Uttale
– ʒelˈun
Født
1944

Tahar Ben Jelloun

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tahar ben Jelloun er en marokkansk franskspråklig forfatter, bosatt i Frankrike. Ben Jelloun har de senere årene oppgitt at han er født i 1947, men at faren oppgav at han var tre år eldre, så han tidlig kunne bli opptatt på en koranskole. Han er utdannet psykiater med doktorgrad på fremmedarbeideres psykiske problemer. Forfatterskapet er rikholdig og variert. Det omfatter lyrikk, essayer, noveller og romaner. Særlig romanene har ført til at han regnes blant vår tids viktigste forfattere fra den tredje verden.

Samfunn og romanformer i oppløsning

Ben Jelloun har blant annet skrevet om islamsk kultur, om fremmedarbeidernes kår i Frankrike og om nordafrikanske immigranter i Europa. Forfatterskapet hans forteller om dyp respekt for den muslimske tradisjonen, men han mener også at fanatismen og den manglende åpenheten hos en del muslimer ikke er forenlig med grunnholdningen i religionen. I romanene gir Ben Jelloun ofte avkall på den lineære oppbyggingen av fortellingen. Historien som fragmenteres og sprenges i stykker, blir et bilde på den moderne nordafrikaner under krysspresset fra europeisk kultur og islamsk tradisjonalisme.

Forfatterskapet før og omkring tusensårskiftet

Blant Ben Jellouns mange romaner kan nevnes:

  • Moha le fou, Moha le sage (1978, «Moha den gale, Moha den vise»),
  • L'Enfant de sable (1985, «Sandens barn»)
  • La Nuit sacrée (1987, norsk oversettelse Den hellige natten, 1988), som ble tildelt Goncourt-prisen
  • Les Yeux baissés (1991, norsk oversettelse Med nedslått blikk, 1992),
  • L'Homme rompu (1994, «Den knekkede mannen»),
  • La Nuit de l'erreur (1997, norsk oversettelse Den gale natten, 1998) og
  • L'Auberge des pauvres (1999, norsk oversettelse Fattigherberget, 2001).

L'Ecrivain public (1983, «Den offentlige skriver») og Jour de silence à Tanger (1990, «En stillhetens dag i Tanger») er selvbiografiske skrifter med et essayistisk preg.

Ben Jelloun utgav en samling av sine dikt i 1995. Diktet La Remontée des cendres (1991, «Oppstandelsen fra asken») ble skrevet til minne om de ukjente falne under gulfkrigen. Cette aveuglante absence de lumiere (2001, norsk oversettelse Dette blendende fravær av lys, 2003) er en beretning i romanform om de grusomme forholdene i et marokkansk fengsel under kong Hassan 2, og om mennesker som beholder sin verdighet også i fortvilte situasjoner. I Le Racisme expliqué à ma fille (1998, norsk oversettelse. Hva er rasisme? Samtaler med min datter, 1998) gir han en lettfattelig og tankevekkende analyse av rasismens vesen.

Etter tusenårskiftet

Blant Ben Jellouns seneste bøker kan nevnes L'Etincelle - révolte dans les pays arabes (2011, «Gnisten – opprør i de arabiske land») og L'Ablation (2014, «Bortskjæringen»). I denne boken skildrer han en kreftoperasjon han selv måtte gjennomgå. Le mariage de plaisir (2016, «Ekteskapet av ren lyst» er historien om en mann som tar seg en kone nummer to for å tilfredsstille sin egen lyst, slik Koranen gir tillatelse til, men som opplever at livet hans nå blir fylt av alle tenkelige og utenkelige sorger og problemer. En bok som har fått svært mange lesere, er Le terrorisme expliqué à nos enfants, 2016, «Terrorismen forklart for våre barn»). Artikkelsamlingen Un pays sur les nerfs (2017, «Et land som går på nervene») skildrer hvordan autoritære krefter får stadig større innflytelse i en del arabiske land. La Punition (2018, «Avstraffelsen» forteller om hvordan en gruppe marokkanske studenter vilkårlig kastes i fengsel etter en fredelig demonstrasjon. Ben Jelloun har også skrevet essayer om forfattere som har hatt særlig betydning for ham, blant andre Samuel Beckett og Jean Genet.

En høyt respektert, men kritisk stemme

Ben Jelloun har fått en rekke utmerkelser; blant annet er han æresdoktor ved det katolske universitetet i Louvain (Belgia), og han mottok i 2008 en høy orden fra Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy. Han har også flere ganger blitt foreslått for Nobelprisen i litteratur. Men den heder han har fått, både fra det offisielle Frankrike og fra andre europeiske land, hindrer ikke at hele forfatterskapet hans er preget av et kritisk tenkesett, ikke minst i forhold til tradisjonelle franske og europeiske verdier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg