Taba

Taba er en populær badeby på Rødehavskysten av Egypt, sør på Sinaihalvøya, nær Israel og Jordan.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Taba er en by og et område i Egypt. Byen ligger innerst i Akababukta nær grensen til det sydlige Israel, og er del av guvernementet Sørlige Sinai.

Taba er det hyppigst brukte grenseovergangsstedet mellom Egypt og Israel, og overgangsstedet er også kjent som Menachem Begin Crossing, etter Israels tidligere statsminister. Taba er et aktivt besøkt turiststed, og er det øverste punktet i Egypts riviera langs Rødehavet. Byen mottar turister fra Egypt såvel som andre turister som har krysset over grensen fra Israel.

Historie

Taba har blitt okkupert av Israel ved to anledninger. I 1956, under Suezkrisen, ble byen inntatt av israelske styrker, og ble returnert til egyptisk kontroll året etter.

Taba ble, i likhet med det øvrige Sinai, okkupert av Israel i 1967 i sammenheng med den såkalte Seksdagerskrigen. Taba ble ikke tilbakeført til Egypt ved den israelske tilbaketrekningen fra Sinai i 1982, og først i 1989 fikk Egypt igjen herredømme over området. Etter 1989 har det skjedd en betydelig utbygging av infrastruktur og turistfasiliteter i Taba.

Grunnet sin geografiske plassering i tett nærhet til Israel og De palestinske områdene ble forhandlinger mellom Israel og PLO gjennomført i Taba. Disse forhandlingene førte til at det i 1995 ble inngått en avtale om styreform i de palestinske selvstyrte områdene, kjent som «Oslo 2-avtalen».

På 2000-tallet har Taba vært rammet av to terrorangrep rettet mot turistområdene. I oktober 2004 ble hotellet Hilton Taba rammet av et bombeangrep, samt campingområder i Ras al-Shitan noen kilometer lenger sør. I 2014 ble en turistbuss angrepet av en selvmordsbomber da den var på vei gjennom grenseovergangen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg