Faktaboks

TYR
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Hamar
Daglig leder
Per-Sigve Lien
Styreleder
Erling Gresseth

TYR er en avls- og interesseorganisasjon med det nasjonale ansvar for kjøttfeavlen i Norge. Organisasjonen, som ble startet i 1975, og har hovedkontor på Hamar, er også interesseforening for de som driver kjøttproduksjon på kjøttfe, med ammekyr i reinrase- og kryssingsbesetninger.

TYR driver avlsarbeidet for de 5 viktigste kjøttfefrasene i Norge, og har også ansvar for avlen av 5 andre kjøttferaser. TYR er en medlemsorganisasjon eid av noe over 2000 medlemmer (2021). Organisasjonen omsetter for cirka 28 millioner kroner per år, og har 10 ansatte.

Alle kjøttefrasene i Norge er internasjonale raser. Avlsarbeidet for de 5 største rasene, charolais, limousin, hereford, aberdeen angus og simmental inkluderer i Norge drift av teststasjon for unge okser på Staur i Stange, med 80 testplasser. For disse rasene og 5 andre kjøttferaser (dexter, skotsk høylandsfe, galloway, tiroler grauvieh og blonde d'Aqitaine) drives avlsarbeidet for mange egenskaper knyttet til tilvekst, fôrutnytting, moregenskaper, fruktbarhet samt slakteutbytte og -kvalitet. Reinraseavl og kryssingsavl omfatter nesten 112 tusen mordyr. TYR samarbeider nært med raselagene om avlsarbeidet. Mens det tidligere var mye import av livdyr og frossen sæd, er nå importen redusert til å være sæd fra internasjonale toppokser. En liten eksport av sæd fra de norske populasjonene finner også sted. Det distribueres ca. 41 tusen doser av kjøttfesæd til norske besetninger (2021). Sæduttak og distribusjon skjer fra GENO, etter at oksene for semin er selektert av TYR.

TYR utgir også fagbladet TYR-magasinet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

TYR
Sektorkode
2500 Private produsentorienterte organisasjoner uten profittformål
Næringskode(r)
01.620 Tjenester tilknyttet husdyrhold

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg