Limousin-fe er en fransk storferase fra landskapet Limousin i Midt-Frankrike. Rasen er en typisk kjøttferase, robust med sterk flokkmentalitet, god fruktbarhet, lite kalvingsvansker og høy slakteprosent. Rasen var opprinnelig hornet, nå avles det for kollede dyr. Fargen er ensfarget, fra lys gul til mørk gyllen rød, med lysere partier rundt øyne og mule. I Frankrike ble den første stamboken for rasen etablert på 1880-tallet, og er finnes det over en million limousindyr. Rasen er i dag spredt i over 70 land i verden.

Faktaboks

Uttale
limusˈi:n-

De første importene av rasen til Norge skjedde på 1980-tallet. I dag teller rasen over 12 000 mordyr (2019), derav over 2 000 i stambok. Kyrne veier 600–700 kilogram, oksene over 1000 kilogram. Rasen brukes mye i kryssing med melkerase, halvparten av frossen sæd fra rasen brukes på melkeku. Avlsarbeidet i Norge drives av TYR (Norges kjøttfeavlslag), i samarbeid med raselaget (Limousinforeningen). Semindistribusjonen skjer gjennom GENO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg