Storferasen aberdeen angus. Dette er en av flere utenlandske kjøttferaser som er blitt vanlige i Norge i senere år.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Aberdeen angus-fe er en husdyrrase av storfe som er av de mest utbredte kjøttferaser i verden.

Faktaboks

Uttale
æbədˈi:n ˈæŋgəs-
Også kjent som

angus

Aberdeen angus er kollet og ensfarget svart eller rød. Den svarte fargen er helt dominerende i de fleste land. Rasen ble utviklet i Skottland på 1700-1800 tallet. Rasen er typisk ekstensiv (det vil si mye bruk av beite og lite bruk av kraftfôr i produksjonen), og klassifiseres som lett rase i forhold til mange andre kjøttferaser (se kjøttfe). Rasen har gode moregenskaper, lette kalvinger og er tidlig slaktemoden med mye marmorering i kjøttet. Den ble importert til Norge første gang i 1950 og raselaget (Norsk Aberdeen Angus forening), som har ca. 150 medlemmer, ble etablert i 1958. Avlsarbeidet drives av TYR (Norsk kjøttfeavlslag).

Spesialisert kjøttproduksjon på rasen drives i Norge på rundt 6000 mordyr (2019), de leverer cirka 4500 slakt årlig. Det er 22 aktive avlsbesetninger for rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg