aberdeen angus-fe

Storferasen aberdeen angus. Dette er en av flere utenlandske kjøttferaser som er blitt vanlige i Norge i senere år.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Aberdeen angus-fe er en husdyrrase av storfe som er av de mest utbredte kjøttferaser i verden.

Faktaboks

uttale:
æbədˈi:n ˈæŋgəs-
også kjent som:

angus

Aberdeen angus er kollet og ensfarget svart eller rød. Den svarte fargen er helt dominerende i de fleste land. Rasen ble utviklet i Skottland på 1700-1800 tallet. Rasen er typisk ekstensiv (det vil si mye bruk av beite og lite bruk av kraftfôr i produksjonen), og klassifiseres som lett rase i forhold til mange andre kjøttferaser (se kjøttfe). Rasen har gode moregenskaper, lette kalvinger og er tidlig slaktemoden med mye marmorering i kjøttet. Den ble importert til Norge første gang i 1950 og raselaget (Norsk Aberdeen Angus forening), som har ca. 150 medlemmer, ble etablert i 1958. Avlsarbeidet drives av TYR (Norsk kjøttfeavlslag).

Spesialisert kjøttproduksjon på rasen drives i Norge på rundt 6000 mordyr (2019), de leverer cirka 4500 slakt årlig. Det er 22 aktive avlsbesetninger for rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg