herefordfe

Artikkelstart

Herefordfe er opprinnelig en engelsk kjøttferase fra Herefordshire, som har blitt den mest utbredte kjøttferasen i verden. De første dyra med disse rasekjennetegn nevnes tilbake til 1740-tallet, mens den første stamboka ble etablert i 1846. De første hereford-dyra ble importert til Norge i 1948, men først på 1960-tallet ble det satt i gang et norsk avlsarbeid for rasen.

Faktaboks

Uttale
hˈerifəd-

Herefordfe har dyp rød farge med hvitt hode og hals, bryst, nakkestripe og bog. Den er opprinnelig en hornet rase, men det er økende interesse for genetisk kollete dyr.

Rasen betegnes som ekstensiv på grunn av gode beiteegenskaper, lite bruk av kraftfôr i produksjonen, samtidig som den er tidlig slaktemoden. Rasen er kjent for å ha godt lynne. Ulike populasjoner rundt i verden har ulike størrelse, men i Norge er levende vekt på kyrne rundt 600 kg, mens oksene kan veie opp mot 800 kg.

I Norge drives det reinavl på rundt 13 000 mordyr (2019), og 1400 dyr er stambokførte. Det slaktes cirka 7000 dyr av rasen årlig. I krysningsavl er rasen mye brukt som morrase. Det selges rundt 4000 semindoser årlig fra rasen. Avlen er organisert gjennom Norsk kjøttfeavlslag (TYR) og det finnes et raselag (Norsk Herefordforening).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg