Obersimmental
Dyr på beite i Simmental, Sveits.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Simmentalfe er en sveitsisk storferase fra Simmental i Berner Oberland. Rasen er avlet i to retninger, en melkerase og en kjøttferase. I verden finnes cirka 40 millioner simmentalkyr, fordelt på to raser, melkesimmental og kjøttsimmental. Rasen er særlig viktig i Sør- og Mellom-Europa, den er rasktvoksende, med grovbygde dyr med god muskulatur.

Faktaboks

Uttale
sˈimmentalfe

Rasen kjennetegnes av hvitt hode og rød kropp med noe hvite avtegn, ofte med mye løst skinn under haka. Voksne dyr har en levende vekt på 700–750 kg.

Til Norge kom kjøttsimmental første gang i 1970. Det finnes rundt fire tusen mordyr i storfekjøttkontrollen (2019), det utgjør cirka fire prosent av ammekyrne i kontrollen. Rasen er en av fem raser Norsk Kjøttfeavlslag (TYR) driver organisert avlsarbeid, inkludert teststasjon av okser, for.

Melkesimmental er en typisk kombinasjonsrase for melk og kjøtt. GENO importerer og formidler sæd av rasen til melkebesetninger, til bruk i typisk bruksbesetninger.

Rasen har eget avlslag: Norsk Simmentalforening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg