Skydekke beskriver hvor stor del av himmelen som er dekket av skyer.

Beskrivelse

I værobservasjoner benyttes en skala fra 0 til 8, fra helt klart (0 åttedeler) til helt overskyet (8 åttedeler). Følgende betegnelser benyttes om skydekke:

  • 0–1 åttedeler: klart (pent) vær
  • 1–3 åttedeler: lettskyet
  • 3–5 åttedeler: delvis skyet
  • 5–8 åttedeler: skyet

Det er flest observasjoner med lettskyet eller helt overskyet. Skiftende skydekke betyr at skydekket varierer med minst 3 åttedeler minst to ganger i løpet av varslingsperioden.

I meteorologi brukes okta som en måleenhet for å beskrive skydekket på et bestemt sted. En okta er da en åttendedel av himmelen dekket av skyer, ved to okta er to åttendedeler av himmelen dekket av skyer, og så videre.

Gjennomsnittlig skydekke

Gjennomsnittlig skydekke over en lengre periode angis gjerne i prosent; skalaen går fra 0 (aldri skyet) til 100 (alltid skyet). Verdien kan mer tolkes som et uttrykk for hvor stor del av tiden det er skyet vær, enn som typiske verdier for en enkelt dag.

Skydekke i Norge

Årsgjennomsnittet i Norge varierer fra cirka 60 prosent ved Skagerrak-kysten til cirka 75 prosent i områder langs vestkysten og dårlig skjermede fjellstrøk. De fleste steder i Sør-Norge er det minst skydekke i mai, ned i cirka 50 prosent ved Skagerrak-kysten, mens maksimum gjerne er i oktober–november med 75–80 prosent. I Nord-Norge er variasjonene gjennom året mindre utpreget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev John Engebretsen

Savner OKTA som term for åttedeler, jf. skalaen for måling av skydekke.

svarte John Engebretsen

Dette ble fint! Nå mangler det bare litt luft over undertittelen «Gjennomsnittlig skydekke». 😉

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg