Ténéré

Artikkelstart

Ténéré er en ørken, som er en del av Sahara. Ørkenen ligger for det meste innenfor Niger, kun en mindre del strekker seg inn i Tsjad. Ørkenens samlede areal er cirka 400 000 kvadratkilometer. Ténéré avgrenses av fjellmassivet Aïr i vest, Ahaggar i nordvest, Djado-platået i nord, Tibesti i nordøst og Tsjadsjøens basseng i sør.

Faktaboks

Etymologi
‘ørken’

Ténéré er hovedsakelig en sandørken med store sanddyner. Området er varmt, tørt og karrig. Gjennomsnittlig årsnedbør er 12,3 millimeter.

Aïr og Ténéré naturreservater, som sammen i 1991 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste og i 1992 oppført på UNESCOs liste over verdensarv i fare, omfatter fjellmassivet Aïr og den vestlige delen av ørkenen Ténéré. Området utgjør i alt 7 736 000 hektar, og er dermed det største beskyttete området i Afrika. Naturreservatene har mange spesielle planter og ville dyr.

Cirka 100 kilometer nordøst for byen Agadez, som ligger ved foten av Aïr-massivet, er et av verdens viktigste funnsteder for dinosaurus-fossiler. Fossilene ligger spredt utover et cirka 150 kilometer langt belte. De rike fossilfunnene viser at dette området i siste del av karbontiden (320–286 millioner år siden) var sjøbunn, og senere fuktig tropeskog.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg