Faktaboks

Ténéré
Etymologi
‘ørken’

Ténéré er en ørken, som er en del av Sahara. Ørkenen ligger for det meste innenfor Niger, kun en mindre del strekker seg inn i Tsjad. Ørkenens samlede areal er cirka 400 000 kvadratkilometer. Ténéré avgrenses av fjellmassivet Aïr i vest, Ahaggar i nordvest, Djado-platået i nord, Tibesti i nordøst og Tsjadsjøens basseng i sør.

Ténéré er hovedsakelig en sandørken med store sanddyner. Området er varmt, tørt og karrig. Gjennomsnittlig årsnedbør er 12,3 millimeter.

Aïr og Ténéré naturreservater, som sammen i 1991 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste og i 1992 oppført på UNESCOs liste over verdensarv i fare, omfatter fjellmassivet Aïr og den vestlige delen av ørkenen Ténéré. Området utgjør i alt 7 736 000 hektar, og er dermed det største beskyttete området i Afrika. Naturreservatene har mange spesielle planter og ville dyr.

Cirka 100 kilometer nordøst for byen Agadez, som ligger ved foten av Aïr-massivet, er et av verdens viktigste funnsteder for dinosaurus-fossiler. Fossilene ligger spredt utover et cirka 150 kilometer langt belte. De rike fossilfunnene viser at dette området i siste del av karbontiden (320–286 millioner år siden) var sjøbunn, og senere fuktig tropeskog.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg