Faktaboks

Svjatlana Tsikhanowskaja

engelsk transkripsjon: Sviatlana Tsikhanouskaya

russisk: Svetlana Tikhanovskaja

Født
11. september 1982, Mikasjevitsjy, Sovjetunionen (nå i Belarus)
Svjatlana Tsikhanowskaja
Svjatlana Tsikhanowskaja taler på Det europeiske folkepartiets (EPP) kongress i Rotterdam, mai 2022.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Svjatlana Tsikhanowskaja er en belarusisk politiker. I 2020 stilte hun som kandidat til presidentvalget, men ble tvunget i eksil etter å ha protestert på valgresultatet.

Bakgrunn

Tsikhanowskaja vokste opp sør i Belarus, nær grensen til Ukraina. Området hun bodde i var blant de som ble verst rammet av radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken, og hun var en av mange tusen belarusiske barn som reiste ut av landet på helseopphold i årene som fulgte. Hun studerte fremmedspråk ved det pedagogiske universitetet i Mazyr før hun flyttet til Homel. Her jobbet hun som oversetter, blant annet for frivillige organisasjoner som jobbet for å bøte på skadene etter Tsjernobyl-ulykken. I Homel giftet hun seg med forretningsmannen og bloggeren Siarhej Tsikhanowski. Sammen flyttet de til Minsk.

Politisk karriere

Starten på Svjatlana Tsikhanowskajas politiske karriere er tett sammenvevd med mannen Siarhejs forsøk på å stille som kandidat i presidentvalget i Belarus i 2020. Siarhej Tsikhanowski er en kjent videoblogger i Belarus som har spesialisert seg på å dekke hverdagslivet til belarusere i hele landet gjennom YouTube-kanalen Strana dlja zjizni («Et levelig land»). I forkant av valget i 2020 ble han arrestert og idømt en 15 dagers fengselsstraff for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon i 2019. Mens han satt fengslet ble det lagt ut en video hvor han fortalte at han hadde til hensikt å stille til valg, og Svjatlana leverte inn dokumentene for registrering til presidentvalget. Søknaden om registrering ble avvist fordi den manglet Siarhejs underskrift.

Da Siarhejs registrering ikke gikk gjennom, bestemte Svjatlana seg for å stille i hans sted. Valgkampanjen ble ledet av Siarhej, men han ble arrestert bare to uker senere, siktet for vold mot politimenn. Senere ble siktelsen utvidet, og i desember 2021 ble han dømt til 18 års fengsel for å ha oppfordret til voldelig opprør mot regjeringen i landet.

Presidentkandidat

Svjatlana Tsikhanowskajas presidentkampanje var basert på kampen for grunnleggende politiske rettigheter. I tillegg til hennes egen mann hadde også bankmannen Viktar Babaryka og IT-entreprenøren Valery Tsapkala blitt nektet å stille til valg. Babaryka hadde dessuten blitt arrestert, mens Tsapkala så seg nødt til å forlate landet. Tsikhanowskaja samarbeidet tett med representanter for disse andre kandidatene, Maryja Kalesnikava som hadde ledet Babarykas stab og Tsapkalas kone, Veronika.

I valgkampen var Tsikhanowskaja tydelig på at hun selv ikke hadde politiske ambisjoner. Hennes mål var å vinne valget, slik at hun kunne skrive ut nyvalg hvor hennes mann og de andre kandidatene kunne stille. I tillegg lovte hun grunnleggende endringer i landets politiske system, med vekt på større grad av maktfordeling. Tsikhanowskaja drev en svært aktiv valgkamp med besøk i mange av landets byer. Disse arrangementene var populære, men hun møtte også hindringer i flere av byene hun planla å besøke.

Valgresultatet

Presidentvalget ble avholdt 9. august 2020, og dagen etter erklærte valgkommisjonen at sittende president Aljaksandr Lukasjenka hadde vunnet valget. Tsikhanowskaja fikk, i følge de offisielle tallene, 10 prosent av stemmene, men hun aksepterte ikke valgresultatet. Valget hadde ikke blitt observert av internasjonale organisasjoner som OSSE, på grunn av mangel på samarbeid fra belarusiske myndigheter. Uavhengige belarusiske observatører avdekket store uregelmessigheter i gjennomføringen av valget og opptellingen av stemmene. Valgresultatet ble ikke anerkjent i en rekke vestlige land, deriblant Norge.

Eksil

Da Tsikhanowskaja møtte opp i valgkommisjonens lokaler for å levere den offisielle klagen mot valgresultatet ble hun tatt inn til en samtale med representanter for KGB. Etter samtalen ble Tsikhanowskaja eskortert ut av landet, til Litauen. Tsikhanowskaja har senere forklart at hun ble truet med at hun aldri ville få se barna sine igjen og følte seg presset til å forlate landet.

Presidentvalget førte til omfattende protester i Belarus høsten 2020. I Vilnius etablerte Tsikhanowskaja en politisk organisasjon som koordinerer mye av den politiske opposisjonen mot Lukasjenka, det såkalte koordinasjonsrådet. Hun har fått bred internasjonal støtte, og blant annet hatt møter med europeiske statsledere som Angela Merkel og Emmanuel Macron, samt USAs utenriksminister Antony Blinken. Tsikhanowskaja har ved flere anledninger besøkt Norge og møtt norske politiske ledere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg