Faktaboks

Sune Lindqvist
Født
20. mars 1887, Eskilstuna, Sverige
Død
23. mars 1976, Uppsala, Sverige

Sune Lindqvist var en svensk arkeolog. Han ble utdannet i Uppsala, der han tok doktorgraden i 1916. Samme år ble han dosent i nordisk og sammenlignende forhistorie ved Stockholms Högskola. Fra 1927 til 1952 var han professor i samme fag ved Uppsala universitet.

Lindqvists interesser omfattet i første rekke nordisk og nordeuropeisk jernalder, og han forsøkte på grunnlag av det arkeologiske materialet å belyse de svenske folkevandringstidsrikene og Ynglingeætten i Øst-Sverige, blant annet ved å organisere utgravningene av det rike gravfeltet på Valsgärde i Uppland (fra 1928 til 1952).

Han utga en rekke arbeider, blant annet den banebrytende og meget omdiskuterte studien av folkevandringstidens dyreornamentikk, Vendelkulturens ålder och ursprung (1926), videre Uppsala högar och Ottarshögen (1936) og Gotlands Bildsteine (1942).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg