Ruseløkka

Ruseløkkbakken omkring 1870.
av /Norsk Folkemuseum. Falt i det fri (Public domain)

Ruseløkka er et boligområde og forretningsstrøk i bydel Frogner i Oslo. Området ligger på sørsiden av Henrik Ibsens gate, mellom bysenteret og Skillebekk.

Den opprinnelige boligbebyggelsen har i perioder vært under sterkt press på grunn av den sentrumsnære beliggenheten, og mange leiligheter ble omgjort til kontorer i 1970-årene. De vestre delene av Ruseløkka er i dag overveiende boligbebyggelse isprengt en del næringsvirksomhet, de østre delene stort sett moderne forretningsbebyggelse som henger sammen med tilsvarende bebyggelse i bysenteret. Den gamle jernbanetraseen til Vestbanen ble nedlagt i 1989, senere delvis utbygd med boliger.

Ruseløkka skole ble åpnet i 1871. I 2018 ble skolebygningen revet, og ny skole er planlagt oppført i 2020. Deler av skolen holder i 2019 til i den gamle Oslo Ingeniørhøyskole, som var i drift fra 1873 til 2008. Over gaten for denne lå Statens lærerhøgskole i forming under ulike navn fra 1882 til 2007. Oslo handelsgymnasium ligger på Ruseløkka og sto ferdig i 1940.

Historie

Strøket ble innlemmet i Christiania ved byutvidelsen i 1859. Den nåværende bebyggelsen vokste frem fra siste halvdel av 1800-tallet. Tidlig var her mye tilfeldig, slumpreget bebyggelse utenfor bygrensen, undersøkt og beskrevet av Eilert Sundt i Pipervigen og Ruseløkbakken (1858). Bebyggelsen i Ruseløkkbakken ble revet i 1870-årene, og det var her Victoria Terrasse ble bygd.

Store deler av Ruseløkka hadde under okkupasjonen under andre verdenskrig preg av å være en tysk festning. Her holdt Wehrmachts overkommando til, her var det flere kaserner, bunkere og tilfluktsrom. Skolebygningene i området ble tatt i bruk av okkupasjonsmakten, og området ble et viktig senter i hovedstaden for okkupasjonsmakten.

Navnet

Navnet er etter løkkeeienndommen Ruseløkken, som lå omtrent ved foten av nåværende Abelhaugen og i deler av den nåværende Studenterlunden. Den var oppkalt etter borgermester Lars Ruus (1586–1642) som eide området først på 1600-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg