Faktaboks

Strømsgodset
Etymologi

av Strøm, etter strømmen i Drammenselva.

Strømsgodset kirke
Strømsgodset kirke.

Strømsgodset er en tettbebyggelse i bydelen Gulskogen i Drammen kommune i Buskerud, vest for bysenteret på sørsiden av Drammenselva.

Strømsgodset er et gammelt industristed, og i dag finnes trevare, grafisk, handel og service, miljø og mekanisk industri.

Kultur

Strømsgodset kirke er ei tømmerkirke fra 1843 av arkitekt Christian Grosch.

Strømsgodset Idrettsforening er en klubb som driver med fotball, bandy og håndball. Hjemmebaner til fotballklubben er Gulskogen idrettspark, Banen, og Marienlyst stadion. Klubben vant eliteserien for herrer i 1970 og 2013.

Historikk

I årene fra 1837 til 1843 var Strømsgodset en egen kommune i Buskerud fylke. Strømsgodset kommune ble opprettet i 1837 ved innføringen av det lokale selvstyret. Kommunen ble ved opprettelsen avgrenset til Strømsgodset sogn i det daværende Lier prestegjeld. Strømsgodset ble allerede i 1843 lagt ned som egen kommune og innlemmet i Skoger, og ble dermed en del av Jarlsberg og Larviks amt (Vestfold fylke). Strømsgodset hadde ved nedleggelsen 637 innbyggere.

Skoger kommune ble i 1964 slått sammen med Drammen, og Strømsgodset ble med dette igjen del av Buskerud.

Navn

Navnet er etter den adelige setegården Strøm, etter strømmen i Drammenselva.

Kart

Strømsgodset
Strømsgodset
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Stusser på ordlyden i artikkelen. Strømsgodset ble utskilt fra Lier som kommune 1843 og lagt til Skoger. Det kan se ut som om årstallet for sammenslåing med Skoger mangler.

skrev Geir Thorsnæs

Takk for innspill. Fremstillingen her var for knapp, til dels misvisende, og den er derfor omarbeidet noe og blitt mer dekkende. Vennlig hilsen Geir Thorsnæs

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg