Strømsgodset

Strømsgodset kirke.

Artikkelstart

Strømsgodset er en tettbebyggelse i bydelen Gulskogen i Drammen kommune i Viken fylke, vest for bysenteret på sørsiden av Drammenselva.

Faktaboks

Etymologi

av Strøm, etter strømmen i Drammenselva.

Strømsgodset er et gammelt industristed, og i dag finnes trevare, grafisk, handel og service, miljø og mekanisk industri.

Kultur

Strømsgodset kirke er ei tømmerkirke fra 1843 av arkitekt Christian Grosch.

Strømsgodset Idrettsforening er en klubb som driver med fotball, bandy og håndball. Hjemmebaner til fotballklubben er Gulskogen idrettspark, Banen, og Marienlyst stadion. Klubben vant eliteserien for herrer i 1970 og 2013.

Historikk

I årene fra 1837 til 1843 var Strømsgodset en kommune i daværende Buskerud fylke. Strømsgodset kommune ble opprettet i 1837 ved innføringen av det lokale selvstyret. Kommunen ble ved opprettelsen avgrenset til Strømsgodset sogn i det daværende Lier prestegjeld. Strømsgodset ble allerede i 1843 lagt ned som egen kommune og innlemmet i Skoger og ble dermed en del av daværende Vestfold fylke. Strømsgodset hadde ved nedleggelsen 637 innbyggere.

Skoger kommune ble i 1964 slått sammen med Drammen, og Strømsgodset ble med dette igjen del av daværende Buskerud fylke. I 2020 ble Drammen innlemmet i Viken fylke.

Navn

Navnet er etter den adelige setegården Strøm, etter strømmen i Drammenselva.

Kart

Strømsgodset
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Stusser på ordlyden i artikkelen. Strømsgodset ble utskilt fra Lier som kommune 1843 og lagt til Skoger. Det kan se ut som om årstallet for sammenslåing med Skoger mangler.

skrev Geir Thorsnæs

Takk for innspill. Fremstillingen her var for knapp, til dels misvisende, og den er derfor omarbeidet noe og blitt mer dekkende. Vennlig hilsen Geir Thorsnæs

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg